Hokejbalová Liga Žilina 2019/20: stretnutie zástupcov tímov.

Hokejbalová Liga Žilina 2019/20: stretnutie zástupcov tímov.

Nový, už 15. ročník respect. Hokejbalovej Žirafa Ligy Žilina, by mal odštartovať v piatok 27. septembra 2019. Ligový pelotón pozostáva zo 17 účastníkov. Je to o tri viac, ako v ostatnej sezóne a ešte k tomu aj nepárny počet J. Vďaka tomu stojíme pred neľahkou otázkou: aký herný model nastaviť pre novú sezónu 2019/2020? Nielen o ňom, ale aj o ďalších potrebných náležitostiach budeme diskutovať na stretnutí zástupcov klubov, ktoré je naplánované na utorok 24. septembra 2019 o 18.30 hod., pri hokejbalovom ihrisku v ŠH na Bôriku.

Ešte pred hlasovaním o samotnom hernom systéme zvážte tieto predbežne navrhované, prípadne ponúknite vlastné riešenie:

  • 1. Model č. 1 (základná časť + nadstavba, potom play-off A a B): rovnaký ako v ostatnej sezóne, každý s každým raz, následne nadstavba pri rozdelení na dve skupiny, potom samostatné play-off pre každú skupinu na dva víťazné zápasy.
  • Tento model bude asi zložito realizovateľný pre svoju časovú náročnosť vo veľkom počte kôl. Základná časti by pozostávala zo 17 kôl resp. 16 zápasov pre každý tím. Následne skupina A (8 tímov) by odohrala 7 kôl resp. 7 zápasov pre každý tím. V skupine B (9 tímov) by to bolo až 9 kôl resp. 8 zápasov pre každý tím. Suma sumárum, kým by sme sa dopracovali k play-off, tak skupina A by absolvovala 24 kôl (17 + 7) resp. každý tím by odohral 23 zápasov. V skupine B by to bola ale až 26 kôl (17 + 9) resp. 24 zápasov. A potom klasické play-off, pre každú skupinu samostatne – štvrťfinále, semifinále, finále, o 3. miesto.
  • 2. Model č. 2 (základná časť + osemfinále, potom play-off A a B): každý s každým raz, následne osemfinále so 16 tímami, ako kvalifikácia pre play-off. Každý s každým by si zahral iba raz a z toho by vznikla konečná tabuľka po základnej časti, z ktorej by plynulo nasadenie jednotlivých tímov pre osemfinále (1 – 16, 2 – 15, 3 – 14, ... ). Hralo by sa na tri víťazné zápasy. Úspešní postupujúci by potom hrali štandardné play-off v skupine A, neúspešní by si zahrali klasické play-off, ale v skupine B.
  • V zápasovom vyjadrení by to znamenalo, 17 kôl resp. 16 zápasov v základnej časti. Potom minimálne 3 stretnutie v osemfinále, ktoré by určilo postupujúcich do skupiny A a do B. Čiže táto „kvalifikácia“ spolu so základnou časťou, by predstavovala minimálne 19 zápasov. Nevýhodou je, že tím zo 17. miesta by skončil veľmi skoro, zahral by si iba 16 zápasov a súťaž by sa pre neho skončila základnou časťou.
  • 3. Model č. 3 (dve skupiny, potom play-off): ligový pelotóny by sa rozdelil na dve skupiny, A a B. Rozhodujúce by mohlo byť umiestnenie z ostatnej sezóny, dohodou, žrebovaním. Každý s každým by si zahral v skupine dvakrát a raz s tímom z druhej skupiny. Pre skupinu A (9 tímov) by to znamenalo 18 kôl resp. 16 zápasov + 7 kôl a 7 zápasov s tímami zo skupiny B. Pre skupinu B (8 tímov) by to bolo 16 kôl resp. 14 zápasov + 9 kôl resp. 8 zápasov s tímami zo skupiny A. Nasledovalo by osemfinále play-off, krížom medzi skupinami A 1 – B 8, A 2 – B 7, vždy lepšie postavený postupujúci tím, proti horšie postavenému po základnej časti a celkovej tabuľke, kde by sa tímom v skupine A nepočítal dvojzápas s posledným tímom (na 9. mieste) v ich skupine.
  • 4. Model č. 4 (základná časť + nadstavba v štyroch skupinách, potom play-off A a B): na úvod každý s každým raz - základná časť. Nasledovala by nadstavba v podobe štyroch skupín, v ktorej by boli tímy nasadené podľa umiestnenia v základnej časti: skupina 1. – 4., 5. – 9., 10. – 13., 14. – 17. Body zo základnej časti by zostali zachované. V každej skupine by si zahral každý s každým jeden krát. Tím, ktorý by skončil v skupine 5. – 9., na 9. mieste by spadol do skupiny B, kde by hral play-off. Pre tím, ktorý by po nadstavbe skončil na 17. mieste, sezóna končí. Po nadstavbe by nasledovalo klasické play-offv dvoch samostatných skupinách, tak ako tomu bolo v ostatnej sezóne: skupina A 1. – 8. miesto, skupina B 9. – 16. miesto. Vždy na tri víťazné zápasy.
    Tento model by bol ideálnou kombináciou z pohľadu dĺžky základnej časti aj nadstavby. Zároveň by si tímy zahrali každý s každým a v nadstavbe už bojovali so sebe výkonnostne blízkymi tímami. Bude to mať nielen hernú rozmanitosť, ale aj bude stále o čo hrať, lebo váhu bude mať každý jeden získaný/stratený bod. Základná časť by pozostávala zo 17 kôl resp. 16 zápasov pre každý tím. Následne nadstavba v štyroch skupinách, tri zápasy pre každý tím, akurát v skupine 5. - 9. to budú 4 zápasy. Pred play-off by si tak každý zahral 19 resp. 20 zápasov. Sezóna by vyvrcholila cez klasické play-off, pre každú skupinu samostatne – štvrťfinále, semifinále, finále, o 3. miesto, vždy na tri víťazné zápasy, o bronz ale iba na jednu výhru.

Ak vás napadne iný model, prípadne upraviť a doplniť model navrhnutý vyššie, tak ho pridajte do komentára a môžeme ho rozdiskutovať. Teším sa na stretnutie.


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (1)

YMCMB napísal:

Veľmi jednoduché. Prvá 4ka priamo do štvrťfinále tými na 5-12 osemfinále. Bohužiaľ 13-17 odohrajú "len" 16 zápasov.

Pridané: 24.09.19 19:00.
Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.