SHbE: zasadne Rada SHbÚ.

SHbE: zasadne Rada SHbÚ.

Posledná júlová nedeľa bude kľúčovou pre nastávajúcu sezónu 2011/12 Slovenskej hokejbalovej extraligy (SHbE). V zmysle dohody medzi vedením Slovenskej hokejbalovej únie a zástupcami extraligových klubov (viac v článku - Extraliga: zaujímavé stretnutie zástupcov klubov.), sa otvoril priestor pre prijatie viacerých zmien. Tie by mali zefektívniť fungovanie súťaže a nastaviť postupný proces počas, ktorého by prešli na kluby viaceré organizačné a rozhodovacie povinnosti. V porovnaní s ostatnými rokmi by sa tieto zmeny dali nazvať radikálnymi. Avšak všetky prelomové návrhy musí ešte schváliť Rada SHbÚ. Jej pravidelné stretnutie sa uskutoční 31.7.2011 v Bratislave. Zložená je zo zástupcov SHbÚ ako aj jednotlivých hokejbalových stredísk na Slovensku resp. z Centier talentovanej mládeže. Paradoxne, práve Rada SHbÚ bez výraznejšieho zastúpenia a angažovania sa extraligových klubov, rozhoduje o zásadných veciach a smerovaní najvyššej hokejbalovej súťaže. S malou dávkou irónie by sa dalo konštatovať, že o extralige rozhodujú tí, ktorí ju nehrávajú. Z ich hlasovania napríklad vzišlo rozšírenie SHbE seniorov, ktorá bude mať až 14 členov, zrejme najviac v novodobej histórii. Nielen z tohto dôvodu predložia zástupcovia extraligových klubov 9 „spoločných“ bodov, ktoré by mohli naštartovať potrebné reformy. Ako to nakoniec dopadne, bude zrejmé až po skončení Rady SHbE (neskoro popoludní, začína sa o 12.00hod). Očakáva sa primerane dlhá rozprava.


Stručná podoba návrhov (pracovná verzia):

1. Pripraviť platformu pre vznik Rady extraligových klubov, ktorá by od sezóny 2012/13 spoluorganizovala a výrazne sa podieľala na riadení Slovenskej hokejbalovej extraligy. Bola by zložená zo zástupcov všetkých aktuálnych extraligových účastníkov, každé družstvo by malo jeden hlas. Jej úlohou by bolo pripravovať spoločného výstupy a stanoviská k smerovaniu súťaže a predkladala by ich Výkonnému výboru na schválenie. Nadradeným orgánom rady by bol Výkonný výbor SHbÚ.


2.
Zloženie Disciplinárnej komisie by bolo od sezóny 2012/13 volené Radou extraligových klubov, pre nastávajúcu sezónu 2011/12 by túto kompetenciu dočasne prevzal od Rady SHbÚ Výkonný výbor SHbÚ.. Pre blížiacu sa sezónu 2011/12 bude mať DK 5 členov: 2 zástupcovia klubov, 2 zástupcovia by mali byť z radov rozhodcov a jeden člen ako zástupca VV SHbÚ. Pravidelné stretnutia DK by za ideálnych podmienok mohli prebiehať on-line v textovej podobe (od septrembra 2011 na to bude pripravená príslušná aplikácia).


3.
Ak pri prestupe hráča nedôjde k dohode s materským klubom (pričom hráč odmietne ďalej za materský klub hrávať), tak takýto hráč nebude mať status „voľného hráča“ už po 6 mesiacoch ako je tomu doposiaľ. Lehota by sa predĺžila na dvojnásobok - 12 mesiacoch. Po jej uplynutí by o ďalšom postupe rozhodovala Zmierovacia komisia. Tá by na základe parametrov hráča rozhodla o „výchovnom“ alebo o prestupovej čiastke.


4.
V prípade zániku extraligového klubu resp. v prípade jeho neprihlásenia, vypadnutia z extraligy sa všetci jeho hráči stávajú obmedzenými voľnými hráčmi. To znamená, že sú aj naďalej kmeňovými hráčmi pôvodného klubu a za iný klub by mohli nastúpiť v prípade dohody s materským klubom na striedavom štarte. Ten by bolo potrebné obnoviť pre každú sezónu. Obmedzeným voľným hráčom by bol po dobu 36 mesiacov.


5.
Nový klub v extralige musí mať vlastnú hráčsku základňu. Pre nováčikov platné až od sezóny 2012/13: Z iných  aktívnych extraligových klubov môže mať v úvodnej sezóne maximálne dvoch hráčov či už na prestupe alebo hosťovaní. Aktívne extraligové kluby môžu mať v rámci jednej sezóny maximálne 3 prestupy a hosťovania z ostatných aktívnych extraligových klubov.


6.
Zníži sa vymeriavací základ pre výpočet finančných sankcií, ktoré udeľuje Disciplinárna komisia na základe Sadzobníka trestov. V prípade hráča resp. jednotlivca sa horná hranica znižuje zo  170,- €  na 100,- €. Poplatok za prerokovanie priestupku DK sa znižuje zo 17,- € na 8,- €.  Horná hranica sadzby sa v prípade kolektívov znižuje z úrovne 340,- € na polovicu – 170,- €. Avšak, aby zostala zachovaná „pokuta“ za nepricestovanie na stretnutie v súčasnej podobe – 340,- €, mala by byť v Sadzobníku trestov DK určená ako 200% z vymeriavacieho základu. Všetky ostatné % pre pokuty zostávajú v súčasnej podobe do 100% hranice.


7.
Rada SHbÚ by sa mala zaoberať hracím modelom extraligy seniorov pre sezónu 2012/13. Súčasných model každý s každým doma aj vonku, pri 14 účastníkov, bude pre sezónu vrcholiacu Majstrovstvami sveta absolútne nepoužiteľný. Buď budem musieť dôjsť k zníženiu počtu účastníkov na doterajšiu úroveň – 12, alebo musí nastať zmena herného systému.


8.
Nadradeným orgánom pre extraligu by mal byť Výkonný výbor SHbÚ a nie Rada SHbÚ. Rovnako by nadradeným orgánom pre Disciplinárnu komisiu mal byť Výkonný výbor SHbÚ, na ktorý by táto kompetencia prešla z Rady SHbÚ.


9.
Klub, ktorý vypadne z SHbE bude automaticky zostupovať do nižšej súťaže v rámci svojho regiónu, v zmysle regionálneho rozdelenia jednotlivých líg organizovaných SHbÚ.


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (1)

kcepec napísal:

Nečakaných a predlhých sedem hodín trvalo zasadanie Rady SHbÚ. Do samého cieľa dorazila síce asi iba polovica pôvodne štartujúcich funkcionárov , ale aj tak sa udialo veľa zaujímavého:
1. Prítomní si vypočuli niekoľko správ a hodnotení o činnosti jednotlivých komisií ako aj myšlienky reprezentačných trénerov mužov aj žien z nedávno skončených MS 2011 v Bratislave
2. Množstvo času bolo venovaného rozvoju mládežníckeho hokejbalu, Rada SHbÚ schválila viaceré novinky, napr. : od sezóny 2012/13 bude musieť mať každé seniorské extraligové družstvo aj tím v kategórii U19 ale v U16, v seniorskej extralige sa bude počnúc najbližšou sezónou prísne sledovať, či na zápasy majú jednotlivé tímy na lavičke aj dvoch hráčov do 20 rokov, ak nebudú mať tak za každého „chýbajúceho“ mladíka bude pokuta vo výške 50€/zápas, ...
3. Členom Disciplinárnej komisie už nie je jej predseda J. Kollár, ktorého na rovnakej pozícii nahradí M. Černý (rozhodca, ČR), ktorý bude aj členom Výkonného výboru. Členstva v DK sa na vlastnú žiadosť vzdal rozhodca B. Slezák, nahradí ho K. Čepec.
4. Od sezóny 2012/13 sa hokejbalová extraliga seniorov opäť zúži na 12 tímov zo súčasných 14, do baráže pôjde trojica a zabojuje o jedno jediné postupové miesto.
5. Rada schválila viaceré návrhy extraligových klubov v zmysle stretnutia v Pruskom.
6. Na záver jedna katastrofa. Predseda komisie rozhodcov – M. Kralovič prečítal stanovisko extraligových rozhodcov, ktoré sa týkalo navýšenie ich finančných požiadaviek za odpískaný zápas ako aj výrazný nárast príspevkov na dopravu. Pre kluby to môže znamenať stovky € naviac. SHbÚ nemá prostriedky na uspokojenie ich nárokov a ak nedôjde k dohode, zo súčasných 14 rozhodcov (7 dvojíc) už nebude pokračovať v rozhodovaní polovica. Extraliga sa tak mesiac pred začiatkom dostala do neriešiteľnej situácie!!!
Viac zo zasadnutia v samostatnom článku v priebehu týždňa.

Pridané: 31.07.11 22:34.
Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.