SHbE nemá mesiac pred súťažou dostatok rozhodcov, začne sa vôbec?

SHbE nemá mesiac pred súťažou dostatok rozhodcov, začne sa vôbec?

Po stretnutí zástupcov extraligových klubov v Pruskom viacerí vyjadrili spokojnosť, že tak skoro pred štartom nového ročníka Slovenskej hokejbalovej extraligy (SHbE) sú „utrasené“ všetky potrebné náležitosti. Žiaľ, nie je to tak. V poslednú júlovú nedeľu (31.7.11) sa v Bratislave konala každoročná Rada SHbÚ. Jedným z jej bodov bola aj Správa o činnosti rozhodcovskej komisie. Jej predseda – Marek Kralovič predniesol, namiesto očakávanej správy o činnosti, nečakané finančné požiadavky arbitrov. Muži v pruhovanom by mali byť rozdelení do troch kategórií, kritériom budú fyzické a vedomostné zdatnosti. V závislosti od udelenej „triedy“ bude mať rozhodca nárok na vyplatenie odmeny 23, 27 alebo až 33 €. Čo môže byť v prípade „Áčkového“ rozhodcu nárast zo súčasných 27 € na 33€. Pri 26 zápasoch v základnej časti teda 156 €. Avšak, to bola iba prvá, menej náročná požiadavka. Druhou „jóbovkou“ je žiadosť o vyššie cestovné príplatky. Dnes je zo strany SHbÚ preplácaná suma rovnajúca sa cene vlakového lístku. Od novej sezóny by však rozhodcovia mali predstavu, aby sa suma odvíjala od počtu kilometrov a za každý jeden by dostávali 0,18 €. Rozdiel vzniknutý pri „novom výpočte“ by bol „účtovaný“ klubom. Napr. na trase Bratislava – Žilina a späť to môže byť +- 33 €. Nakoľko je väčšina rozhodcov z okolia hlavného mesta, sever (P. Bystrica, Žilina, Martin, Vrútky ...) sa má na čo tešiť. Pri 13 domácich zápasoch v základnej časti sa dostávame na úroveň niekoľkých stoviek €. Po rozšírení súťaže na 14 tímov sa ročník 2011/12 predraží ešte viac.

Extraliga sa mesiac pred plánovaným štartom (3.9.11) dostala do vážnej situácie. Platné propozície určili poplatok za rozhodcu v nezmenenej výške 27,- €/zápas seniorov a 13,50 €/zápas U19, obe netto. O dodatočných platbách žiadna zmienka. Na druhej strane je skupina 14 rozhodcov, viac ich momentálne nie je. Pri minimálne 7 zápasoch v každom kole je potrebných akurát sedem dvojíc a teda 14 rozhodcov. To je ale ideálny pokračujúci stav, ak pochopiteľne dôjde k splneniu finančných požiadaviek. V opačnom prípade, polovica už nebude mať záujem o vedenie zápasov. Podľa vyjadrenia Výkonného výboru SHbÚ, nie je v možnostiach organizátora súťaže uspokojiť požiadavky. Ešte zarážajúcejšie je, že to rozhodcovia oznámili mesiac pred štartom súťaže a urobili tak na Rade SHbÚ, ktorá to nedokáže vyriešiť. Minimálne korektné by asi bolo, aby tieto požiadavky predniesli už na stretnutí zástupcov extraligových klubov v Pruskom 3.7.11 . Zrejme ale pred mesiacom ešte nevedeli čo chcú. Začne sa vôbec alebo bude „výluka“?  


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (1)

kcepec napísal:

Vzniknutá situácia sa bude „riešiť“ na mimoriadnom stretnutí zástupcov extraligových klubov SHbE seniorov a U19. To sa, aj za prítomnosti členom Rozhodcovskej komisie SHbÚ, uskutoční v pondelok (je štátny sviatok) 29.8.11 v Pruskom. Ak sa nenájde riešenie, ohrozený bude štart súťaže naplánovaný na sobotu 3.9.11. Možno sa konečne dočkáme aj správy o činnosti Rozhodcovskej komisie, ktorá nebola predložená na Rade SHbÚ :) . Zrejme sa dá očakávať búrlivá diskusia, návrhy rozhodcov by pre kluby znamenali navýšenie nákladov o stovky €.

Pridané: 06.08.11 15:27.
Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.