Rada SHbÚ: malý krok pre hokejbal, veľký pre extraligu.

Rada SHbÚ: malý krok pre hokejbal, veľký pre extraligu.

V poslednú júlovú nedeľu (31.7.11) sa v Bratislave uskutočnilo každoročné stretnutie Rady Slovenskej hokejbalovej únie. Je to najvyšší orgán SHbÚ, ktorý má 23 členov. Patria medzi nich ľudia  z Výkonného výboru  (VV) SHbÚ, ako aj zástupcovia jednotlivých hokejbalových stredísk resp. mestských/oblastných súťaží podľa regionálneho rozdelenia. Na škodu veci bolo, že program zasadania sa prítomní dozvedeli až priamo na mieste. Keby bol dostupný skôr, možno by niekoho napadlo urobiť zmenu poradia jednotlivých bodov. Na záver by sa tak presunuli „monológy“ v podobe prezentovania prác jednotlivých komisií a naopak, „dopredu“ by sa dostali témy, ktoré si vyžadujú väčšiu pozornosť a aktivitu. Nestalo sa tak a na dôležitých hlasovaniach sa už fyzicky zúčastnila iba hŕstka ľudí. Avšak,  aj to „dôležitých“ by bolo možné dať do úvodzoviek, lebo väčšina problémov sa týkala hokejbalovej extraligy, o ktorej paradoxne rozhodujú tí, ktorí sa jej nezúčastňujú. Aj tomu je už našťastie koniec a je to jedno z mála pozitív sedemhodinového maratónu. Poďme pekne poporiadku:

Zo „suterénu“ programu sa  na žiadosť P. Bystrice presunul bod s poradovým číslo 19, ktorý riešil odvolanie P.  Bystrice proti rozhodnutiu Disciplinárnej komisie. To bola prvá z väčších anomálií, keď nadradeným orgánom Disciplinárnej komisie je Rada SHbÚ, ktorá sa stretáva raz za rok. Dovolať sa tak prípadnej spravodlivosti a prehodnotiť rozhodnutia DK je možné raz za rok (samozrejme po sezóne), zrejme podľa príslovia „Božie mlyny melú, aj keď pomalšie“. Hlasovanie však pre P. Bystricu nedopadlo dobre, prítomní rozhodcovia (vo forme zástupcov regiónov) zvrátili mienku v miestnosti a potvrdili rozhodnutie DK. Nič na tom nezmenil fakt, že tak urobili v rozpore s tým, čo môžu rozhodcovia dopísať do Zápisu o stretnutí po jeho potvrdení od kapitánov tímov. Stala sa však vec v našich končinách nevídaná, keď rozhodca inkriminovaného stretnutia – B. Slezák, sa ospravedlnil za výkon na ihrisku (veľký rešpekt p. Slezák). Na zamyslenie (smutné) boli, niektoré konštatovania „radikálnych“ arbitrov, keď sa snažili postaviť vzťah hráča – rozhodca do úplných protipólov. Aspoň sa tak našla príčina, prečo majú na ihrisku často veľkú komunikačnú bariéru – proste obyčajná prízemná averzia proti hráčom a nezdravý pocit nadradenosti.

Po rôznych formálnych bodoch (prezentácia a vyhlásenie mandátu zasadnutia Rady SHbÚ, schválenie zapisovateľa, ...) nasledoval krátky prehľad o finančnej situácii SHbÚ. Róbert Košťál (sekretár) konštatoval, že kapitola na prípravu štátnej športovej reprezentácie prišla o 30% svojich prostriedkov, nominálne o 30 tis. €. Práve z tohto „prasiatka“ sú preplácané náklady súvisiace s hokejbalovými extraligami seniorov, U19, U16 a U14.  To všetko v situácii, keď sa seniorská súťaž neúmerne rozrástla na 14 tímov. Postihne to však predovšetkým kategórie U16 a U14, ktoré sa konajú nepravidelne – turnajovým spôsobom.  Financie pre rozhodcov jednotlivých turnajov si bude musieť zaobstarať organizátor. Nemej zaujímavou kapitolou bol finančný pohľad na MS Bratislava 2011. Dotácie zo strany štátu a samospráv činili pre SHbÚ +- 80 tis. € (prenájom štadióna, energie, réžia, ...) čo bolo „iba“ o 800,- € menej ako záväzky SHbÚ, ktoré boli k 31.7.2011 uhradené z jej účtov. Aký bude konečný sumár ukáže až čas.

Prvým „zaujímavejším“ bodom bolo číslo 6 – Správa o činnosti Disciplinárnej komisie. Chýbal jej predseda J. Kollár. Keďže to nebola jeho prvá absencia a na činnosti DK sa už aktívne nezúčastňoval dlhšiu dobu, bol prítomnými odvolaný a tým mala komisia už iba štyroch členov, z celkového počtu päť. Keďže s fungovaním DK vyjadrovali extraligoví funkcionári dlhodobo výraznú nespokojnosť (viac TU), návrhu na jej odvolanie ako celku sa zhostil Martin Černý (extraligový rozhodca, ČR). Ešte pred hlasovaním sa členstva vzdal rozhodca B. Slezák a zostali teda traja členovia – páni Kopka (Martin), KristKadlecaj (obaja rozhodcovia, Trenčín). Prekvapujúco boli hlasovaním potvrdení vo svojich funkciách. Dvoma novými (do pätice) sa stali M. ČernýK. Čepec (teda moja maličkosť, akoby zástupca klubov extraligy). Predsedom komisie bol zvolený p. Černý, ktorý tak bude šéfovať zoskupenie, v ktorom majú väčšinu „starí členovia“, ktorých navrhoval odvolať pre nedostatočný výkon mandátu. Už je len malým detailom, že o zložení DK rozhodujú hlasujúci, ktorí až na Nitru, Žilinu, Martin a P. Bystricu, neprichádzajú s komisiou do kontaktu a nemusia znášať jej rozhodnutia. Čiže posudzujú niečo, čo sa ich dotýka raz za rok počas hlasovania. Úplnou novinkou by malo byť (od septembra) verejné riešenie všetkých trestov prostredníctvom príslušnej aplikácie na www.sportvin.sk . Vyjadriť sa budú môcť všetci potrestaní, budú tam hlasovania a stanoviská jednotlivých členov. Všetko voľne dostupné.

Jedným z najdiskutovanejších bodov bola výchova mládeže. Emotívne vystúpil tréner seniorskej reprezentácia, ktorý sa horlivo vyjadroval k „zákazu“ reprezentovania hráčov hokeja na hokejbalových podujatiach. Na jeho návrh sa odhlasovalo veľmi vágne a nič neriešiace pravidlo o tom, že v neseniorských kategóriách môžu reprezentovať iba tí hráči hokeja, ktorí sa aktívne zúčastnia 70% zápasov v celonárodných hokejbalových súťažiach danej kategórie v reprezentačnej sezóne. Avšak fatálne následky môžu mať ďalšie dva návrhy týkajúce sa priamo extraligy seniorov. Domysleli ste si správne, k podpore a výchove mládeže zaviazali extraligistov tí, ktorí vlastné družstvá mládeže v celonárodných súťažiach nemajú. Od sezóny 2011/12 sa bude prísne dodržiavať a kontrolovať pravidlo o prítomnosti dvoch hráčov do U20 na seniorských extraligových stretnutiach. V prípade nedodržania bude družstvo potrestané pokutou 50,- €/každý chýbajúci hráč a zápas. Aby toho nebolo málo, opäť neextraligoví funkcionári, odhlasovali pre sezónu 2012/13 povinnosť seniorského družstva mať aj zastúpenie v jednej z kategórií U14, U16 alebo U19. Všetko pre podporu mládeže, ktorú na extraligovej úrovni väčšina hlasujúcich nemá. O najvyššej slovenskej súťaži tak rozhodujú tí, ktorí sa jej aktívne nezúčastňujú.

Po tomto bode prišiel ďalší „bonbónik“. Rada SHbÚ sa správy o činnosti komisie rozhodcov nedočkala. Jej predseda M. Kralovič „posunul“ prísediacemu J. Mihálovi žiadosť rozhodcov na navýšenie odmien za extraligové zápasy. Čítate správne, namiesto hodnotiacej správy prišiel mesiac pred súťažou návrh, ktorý citeľným spôsobom zvýši náklady na vedenie stretnutí. SHbÚ rázne odmietla navyšovanie pre chýbajúce prostriedky. Ako to nakoniec dopadne bude známe po mimoriadnom stretnutí vedúcich extraligových klubov v Pruskom – 29. augusta 2011. Tesne pred plánovaným štartom SHbE – 3.9.11, tak nie je jasné či sa vôbec začne. Viac v článku TU.

Dlhším bolo ďalšie vystúpenie P. Töröka. Témou bolo zhodnotenie účinkovanie slovenského výberu na MS Bratislava 2011. Konštatoval, že podujatia sú rok čo rok vyrovnanejšie a kvalitných súperov pribúda, špica súperiaca o najcennejší kov sa citeľne rozširuje. Preto považuje bronzové medaile za úspech. S tým však nesúhlasil prezident SHbÚ J. Melíšek, pre ktorého bolo účinkovanie sklamaním: „zápas s Čechmi bola katastrofa, keď som chalanov videl v šatni po prvej prestávke, tak som vedel, že to nevyhrajú.“

Po dlhých hodinách vystúpení, konštatovaní a hlasovaní sa už viacero zástupcov regiónov odobralo preč. Svoje hlasovacie práve delegovali na niekoľko zostávajúcich. Na záver už teda bolo takmer pravidlom, že niektorí hlasujúci mali 2 alebo 3 hlasy. Už v takejto oklieštenej zostave sa odhlasovalo opätovné zúženie SHbE seniorov. Od sezóny 2012/13, ktorá bude vrcholiť MS v Kanade, bude mať extraligový pelotón opäť 12 členov. To znamená, že pri súčasnom stave 14 družstiev, budú na konci nastávajúceho ročníka priamo vypadávať až traja. Krátky prehľad ostatných rokov: sezóna 10/11 – 12 účastníkov, 11/12 – 14 účastníkov, 12/13 – znova 12 účastníkov. Takéto skokové menenie asi nemá obdobu v žiadnej inej celonárodnej súťaži.

Po šesť a pol hodinách sa konečne blížilo finále. Samozrejme, že už nikto z prítomných nemal chuť zasadnutie naťahovať viac ako je potrebné. Na programe bola opäť (ako inak) extraliga a sumár viacerých zásadných bodov, ktoré vzišli z podnetov skupinky „aktívnych“ klubov (Martin, LG, Žiar, Žilina, Jokerit, Kežmarok, viac o zozname návrhov TU). Nehlasovalo sa o všetkých, ale tie odsúhlasené sú prelomom pre extraligu. Jej nadradeným orgánom pre sezónu 2011/12 už nebude nepružná a neosobná Rada SHbÚ, ale VV SHbÚ. Aj to iba na prechodné obdobie jedného roka. Počas neho majú extraligové kluby a VV nájsť spoločnú platformu pre vznik akoby „Združenie klubov“, ktoré by sa viac podieľalo na riadení súťaže. Konečne by tak o nej rozhodovali tí, ktorí ju aj hrávajú. Pri parafráze výroku počas  prvého vstupu človeka na Mesiac, by sa dali body hlasovania zhodnotiť ako „malý krok pre hokejbal, ale veľký pre extraligu“. Napr. sa spružní a bude transparentnejšie rozhodovanie DK o výške finančných trestov, ktorých vymeriavacie základy sa znížili o 70,- € (jednotlivci – zo 170,- € na 100,- €) resp. o 170,- € (kolektívy – z 340,- € na 170,- €). Viac o zmenách, aj o tom ako sa vyriešil alebo nevyriešil problém poplatkov pre rozhodcov, až po mimoriadnom stretnutí zástupcov klubov v Pruskom 29.8.11.

Perlička na záver: Jedným z návrhov extraligových klubov bolo aj to, aby družstvo, ktoré vypadne z najvyššej súťaže, malo automatický nárok na zostup do oblastnej súťaže, v zmysle regionálneho členenia zo strany SHbÚ. Tento bod však nebol schválený, lebo SHbÚ má síce Slovensko „rozparcelované“ na jednotlivé mestské/oblastné ligy, ale nemá ŽIADEN dosah na ich fungovanie.  


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (0)

Zatiaľ tu nie je žiadna diskusia.

Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.