SHbE: extraliga sa začne, avšak bez Skalice.

SHbE: extraliga sa začne, avšak bez Skalice.

Na stretnutí vedúcich extraligových klubov v Pruskom (začiatkom júla 2011) sa zdalo, že dva mesiace pred štartom súťaže je všetko pripravené a nebyť chýbajúcich registrácií, začať by sa mohlo hneď. Avšak o necelý mesiac, na konci júla, došlo na Rade SHbÚ (Rada SHbÚ: malý krok pre hokejbal,veľký pre extraligu.) v úplnému obratu. Skupina rozhodcov prišla s požiadavkou na výrazné navýšenie finančných odmien (viac TU). Keďže bez klubov bol problém neriešiteľný, uskutočnilo sa v pondelok 29.8.11 (v Pruskom) mimoriadnej stretnutie klubových funkcionárov. Po viac ako troch hodinách na našlo riešenie, sezóna odštartuje podľa plánu v sobotu 3.9.11, ale už bez Skalice.

„Rokovanie“ začalo s malým oneskorením a malo dva okruhy tém:


Na návrh extraligových klubov Rada SHbÚ schválila niekoľko zmien:.

- Nové zloženie DK: Kopka, Krist, Kadlecaj (pôvodní členovia) a dvaja nováčikovia – Černý a Čepec. Riešenie disciplinárnych priestupkov sa viac prenesie do on-line podoby na internete, bude to transparentnejšie a flexibilnejšie.  Tímy v priebehu tohto týždňa obdržia „manuál“ fungovania DK.

- Nekončenou bola diskusia o 50,- € pokute za každý zápas, na ktorom chýba seniorskému tímu hráč do 20 rokov. Tých musia mať tímy „fyzicky“ na ploche až dvoch, avšak to neplatí pre kluby, ktoré majú zastúpenie v SHbE U19. V krajnom prípade sa tak sankcia môže vyšplhať až na 2 400,- €!!! za základnú časť (2 x 50,- x 24 zápasov). Touto podmienkou extraligistov zaviazala svojím hlasovaním Rada SHbÚ a aj po pondelku to zostáva v platnosti. Okrem dodatočných finančných nákladov to však k rozvoju mládežníckeho hokejbalu asi veľmi neprispeje. Do akej miery sa však bude dodržiavať pravidlo, ktoré je už v platnosti dva roky, ukáže až čas.

- K drobným zmenám prišlo aj v Prestupovom poriadku. V prípade, že materský klub nesúhlasí s prestupom svojho kmeňového hráča, ten sa stáva „voľným“ až po 12 mesiacoch od dátumu podania nesúhlasného prestupového lístku. Doposiaľ bola táto lehota polovičná.  

- Výrazne sa znížili vymeriavacie základy pre výpočet finančných pokút v zmysle sadzobníka Disciplinárnej komisie. Pre kolektív je po novom platná max. výška pokuty na úrovni 170,- € (z pôvodných 340,- €). Pre jednotlivca došlo k zmene zo 170,- € na 100,- €. Znížil sa aj poplatok za prerokovanie a to z 15,- € na 8,- €.

- V budúcom ročníku 2012/13 bude mať SHbE seniorov opäť 12 tímov. To znamená, že do baráže zostúpia v aktuálnej sezóne až dva celky a v nej budú bojovať o jedno postupové miesto.

- Najdôležitejšou zmenou je však prechod kompetencie riadenia SHbE z doterajšej Rady SHbÚ na Výkonný výbor SHbÚ. Ten bude flexibilnejší a o problematike najvyššej slovenskej súťaže má kompetentnejší prehľad. Avšak, toto riešenie by malo byť iba prechodným. V priebehu roka by malo dôjsť k vzniku Združenia extraligových klubov, ktoré by sa malo viac podieľať na riadení a zodpovednosti za priebeh SHbE.


Nasledujúcim bodom bola požiadavka zo strany rozhodcov na navýšenie odmien.

- Tento problém bol dôvodom mimoriadneho stretnutia. V prípade nesplnenia nárokov zo strany rozhodcov (viac TU) mohlo dôjsť až k posunutiu začiatku alebo k úplnej extraligovej výluke. Čierny scenár sa takmer naplnil. Za rozhodcov predkladal požiadavky Roman Čačko. Zhrnul notoricky známe fakty o nízkej kvantite a nedostatočnej kvalite. Prítomným predostrel dva návrhy na riešenie. (Škoda, že sa tak nestalo ešte pred stretnutím, zástupcovia klubov mohli byť lepšie pripravení.) Prvým bolo rozdelenie rozhodcov do troch výkonových skupín a ich odmeňovanie od 23, 27 až po 33,- € netto/zápas/rozhodca. K tej by sa pripočítavala suma 0,18 € za každý kilometer prejdenej vzdialenosti (v prípade dopravy autom), pričom by ale bola znížená o cenu cestovného vlakového lístka na totožnej trase. Tento návrh bol zamietnutý aj bez hlasovania. Bolo by veľkým problémom vytvoriť mechanizmus, aby sa náklady rozpočítali spravodlivým spôsobom na všetkých účastníkov SHbE a neboli tak v nevýhode tímy zo severu Slovenska (väčšina rozhodcov je z Bratislavy a okolia). Druhou ponukou bola paušálna odmena 50,- € netto/zápas a rozhodca (momentálne 27,- €). Ani táto možnosť však nenašla pozitívnu odozvu. Rozhodca Čačko neskôr odprezentoval „ústupok“ a zmenu na 40,- € netto. Bazárové licitovanie pokračovalo však ďalej a dostalo sa až k sume 35,- €. Na tejto úrovni prišlo aj k prvému hlasovaniu, ale návrh nebol schválený. Rozhodcovia nedokázali garantovať zvýšenie úrovne vedenia zápasov, ako protihodnotu za prípadné zaujímavejšie ohodnotenie. Nakoľko sa dlhé minútu nevedel nájsť názorový prienik, prítomní zástupcovia sa už chystali odísť. V povestnej hodine dvanástej skúsil p. Čačko posledný kompromis. V jesennej časti zostane odmena na nezmenenej úrovni (27,- €), muži v pruhovanom povinne absolvujú školenie a testy a v prípade citeľného zlepšenia, sa téma odmien znova otvorí v januári 2012 (to už bude v novom účtovnom roku, pozdravujem sekretára SHbÚ). Súdiac podľa postojov by však došlo k úprave niekde okolo úrovne 35,- €. Ale dovtedy je ešte dlhá doba.


Jaro Mihál predniesol aj jednu nečakanú informáciu. Telefonicky mu bolo pred stretnutím oznámené, že štvrtý celok ostatnej sezóny – Skalica, definitívne odstupuje zo súťaže. Extraligový pelotón tak bude mať nepárny počet 13 účastníkov. K zmene vyžrebovania nedôjde, pri 26 kolách v základnej časti tak každý odohrá 24 zápasov. S pozitívnym ohlasom sa nestretla ani požiadavka Žiaru n. Hronom, ktorý chce svoje domáce stretnutia s netradičným úvodným hvizdom o 17.00 hod.


Zúčastnení (seniori): Vrútky, Martin, Jokerit BA, Sharks BA, Žilina, Pruské, Ružinov (R. Košťál), L. Mikuláš, Kežmarok, P. Bystrica.


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (0)

Zatiaľ tu nie je žiadna diskusia.

Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.