SHbE: v sobotu to opäť vypukne.

SHbE: v sobotu to opäť vypukne.

O deň skôr ako minulý rok (4.9.10), štartuje v prvú septembrovú sobotu – 3.9.11 už 24. ročník Slovenskej hokejbalovej extraligy (SHbE) seniorov. Ešte v pondelok to ale vyzeralo úplne inak. Hrozilo, že úvodný hvizd tak skoro nezaznie. V hodine dvanástej sa podarilo odvrátiť hokejbalovú „výluku“. Mimoriadne stretnutie vedúcich tímov v Pruskom skončilo kompromisom. Zvýšené požiadavky na finančné ohodnotenie zo strany rozhodcov budú uspokojené až pre jarnú časť, ale iba v prípade citeľného nárastu kvality ich práce (viac v článku SHbE: extraliga sa začne, avšak bez Skalice.)


Súťaž sa tak môže začať podľa plánu a bude mať zrejme historicky najširší pelotón (pri systéme každý s každým). Do bojov o extraligové body sa zapojí až 13 účastníkov. Pôvodne mal byť počet párny – 14, avšak Skalica sa pred pár dňami definitívne odhlásila. Tradičnú zostavu tak doplnia dvaja nováčikovia – Kežmarok (po ročnej prestávke) a štvrtý kolektív z hlavného mesta – Jokerit Petržalka. Počas 26. kôl základnej časti odohrá každý tím 24 zápasov. Herný systém zostal nezmenený. Každý s každým doma aj vonku, po skončení základnej časti bude nasledovať play-off. Do baráže zostupujú až dva, postúpi jeden, v sezóne 2012/13 bude mať SHbE opäť „iba“ 12 členov.


Aj v novej sezóne bude viacero výnimiek zo „štandardu“. Majster spod Zobora, hrávajúci na tréningovej ploche zimného štadióna, musí vtesnať domáce stretnutia mimo „ľadového“ obdobia. Prvých 13. kôl teda absolvuje pred domácim publikom. Ďalší špecifický problém má aj Žiar nad. Hronom. Ako hracie miesto majú bývalý kryto-nekrytý zimný štadión. Ten prešiel čiastočnou úpravou aby sa odstránili negatívne javy (dážď, zrážanie pary, ...). Teraz sa tam budú organizovať aj ďalšie aktivity a hokejbalistom zostal dostupný čas až o 17.00 hod. Či to nebude spôsobovať zbytočné komplikácie počas zimný mesiacov sa uvidí. Výnimku, ale z hracieho dňa, má aj nováčik z Bratislavy - Jokerit. Úradným hracím dňom domácich zápasov bude mať nedeľu. Nezvyčajne veľký bude aj rozsah začiatkov zápasov. O 10.30 bude hrávať Profis, o 11.00 P. Bystrica a Ružinov, o 13.00 väčšina tímov, o 13.30 LG Bratislava a o 17.00 Žiar.


Až v štyroch prípadoch došlo k zmene názvu:

Starý názov MHBO Liptov, nový názov MHBO Géci Liptovský Mikuláš.

Starý názov SPORT TREND Žiar n/Hronom, nový názov N-Sport Trend Žiar n/Hronom.

Starý názov Reebok Ružinov Bratislava, nový názov ŠHBK Ružinov Bratislava.

Starý názov ŠKB Izoglobal Kappa Martin, nový názov ŠKB Martin (ešte v riešení).


Ešte sa ani nezačalo a už prebehlo viacero zápasových rošád. Viac v SHbE: ZÁPISNICA ZO ZASADNUTIA Č. 1 ŠTK SHbÚ 2011/12. Zaujímavé tiež bude ako sa seniori vyrovnajú so staronovým pravidlom. Už dva roky musia byť na Zápise o seniorskom stretnutí medzi hráčmi aj dvaja „mladí“, aktuálne do U20. Doposiaľ sa toto nariadenia neplnilo a ani nekontrolovalo. Teraz sa to má zmeniť a nielen to. Na Rade SHbÚ prítomní (takí čo mládež väčšinou nemajú) odhlasovali, že za nerešpektovanie bude nasledovať finančná pokuta a nie hocaká. Za každého chýbajúceho hráča a zápas 50,- €. Celá sezóna tak môže „stáť“ až 2 400,- €!!! Prítomným hráčom sa rozumie taký, ktorý je registrovaný a fyzicky pripravený do zápasu zasiahnuť. Netýka sa to tých tímov, ktoré majú zastúpenie v SHbE U19.

Pošramotenú povesť by si mala napraviť aj Disciplinárna komisia. Tá má dvoch nových členov – M. Černý a K. Čepec (z celkového počtu 5). Mala by nastať nová kultúra vo vzťahu hráč – riešenie priestupku. To sa viac presunie do kvázi „on-line“ podoby na web. Zmena nastanie aj v riadení súťaže. Nadradeným orgánom SHbE už nebude Rada SHbÚ ale flexibilnejší a kompetentnejší Výkonný výbor SHbÚ.


V sobotu sa tak naplno rozkrúti kolotoč Slovenskej hokejbalovej extraligy seniorov. Druhá celoročná súťaž U19 začne až o týždeň neskôr (viac info v samostatnom článku neskôr). Hneď úvodné kolo ale nebude kompletné. Na neskorší dátum bolo posunuté stretnutie Žiaru s Ružinovom. Táto dvojica sa ale stretne v nedeľu 4.9.11, keď si vymenia pozíciu "domáceho" a stretnutie 14. kola sa odohrá v Ružinove. Úvodný zápas ročníka obstará Profis – P. Bystrica (vzájomné zápasy z minulej sezóny). Podľa umiestnenia z ostatnej sezóny bol na tom lepšie Profis, ktorému tesne ušla účasť v play-off. Považská počas dvoch sezón existencie nadstavbovú časť nezažila, určite to bude chcieť v aktuálnej prelomiť. Čiernu sobotu môže zažiť nováčik z Jokeritu. „Lepší začiatok“ ako na ihrisku majstra si asi ani nemohol želať. Tento zápas môže naplno odhaliť plusy aj mínusy a veľa napovie o kvalite štvrtého tímu z hlavného mesta. Naopak Nitrania si budú chcieť spraviť chuť po zbabranom World Cupe v Čechách. Druhý nováčik - Kežmarok sa predstaví po ročnej prestávke pred domácim publikom. Privíta agilné Vrútky. Kežmarčania však budú chcieť od úvodu naplno bodovať. Na Liptov pocestuje Martin. Tamojší L. Mikuláš môže mať so zostavou celkom problém. V minulej sezóne mal aj hráčov z už extraligového Kežmarku. Martinčania opäť trošku omladili a určite budú chcieť tri body, rovnako ako pred rokom (vzájomné zápasy). Žirafy cestujú k „bronzovému“ LG. Bratislavčania v minulosti nemali silné úvody, avšak v dvoch meraniach síl si so Žilinou poradili (vzájomné zápasy). Tá znova omladila, ale chýbať jej budú viacerí tradiční útočníci. Zápas môžete sledovať prostredníctvom „živého“ textového prenosu TU.


SHbE seniorov, sobota 3.9.11, 1. kolo

10.30 Sharks BA - Double Team PB

13.00 Rytieri Nitra - Jokerit BA

13.00 MŠK Kežmarok - Vrútky

13.00 L. Mikuláš - Izoglobal MT

13.30 LG Bratislava - Žirafa Žilina

17.00 až 19.11.11 Žiar n. Hronom - Ružinov BA

11.00 (4.9.11) Ružinov BA - Žiar n. Hronom


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (0)

Zatiaľ tu nie je žiadna diskusia.

Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.