Žirafáci – (nie)je nám to jedno, alebo je?

Žirafáci – (nie)je nám to jedno, alebo je?

Milí Žirafáci, v ostatných dňoch vyvrcholila registrácia tímov a teda vás hráčov, do ďalšej sezóny mestských športových líg organizovaných Centrom voľného času Žirafa. Viac ako po iné roky je však situácia, nie je len zamotaná, ale skôr vážna až existenčná. Nad Centrami voľného času (ďalej ako „CVČ“) sa totiž zaťahujú oblaky a tentoraz sú také ťažké, že cez ne už nie je vidno žiadnu nádej. Čo sa deje?

 

V Národnej rade SR práve prebieha 7.schôdza zákonodárneho zboru. Poslanci budú, už v druhom čítaní, hlasovať o návrhu zákona, ktorý pochádza z dielne ministra školstva Dušana Čaploviča a týka sa aj financovania CVČ. Pripravovaná novela sa v likvidačnej miere dotkne voľnočasových aktivít vykonávaných CVČ. Tie už nebudú financované ako doposiaľ, podľa počtu ich členov. Po schválení zákona si totiž prostriedky, doteraz využívané existujúcimi CVČ, rozdelia všetky obce a mestá na Slovensku, bez ohľadu na to, či majú na svojom území takéto zariadenia alebo nie. Žiadne nariadenie ich ani nebude nútiť využiť tieto prostriedky pre potreby záujmových aktivít. Aby toho nebolo málo, torza služieb poskytovaných CVČ sa už budú môcť zúčastňovať iba tí, ktorí bývajú v meste/obci majúcej takého zariadenia. Z viac ako 2 800 slovenských obcí, je to iba v prípade viac ako 200. Vo zvyšných 2 647 mestách a obciach budú deti, mládež, rodičia odkázaní na ponuku svojej samosprávy, ktorá zrejme doposiaľ nebola a ani nebude postačujúca. V nemalej miere je dôležitý aj fakt, že v súčasnosti štát podporuje členov CVČ od 0 do 30 rokov. Ak sa úprava zákona schváli, dôjde k zmene spôsobu financovania aktivít aj tým, že príspevky na činnosť CVČ budú mestá/obce dostávať iba pre deti od 5 do 14 rokov. Tým ale úplne vypadne skupina vo veku od 0 do 3 rokov a od 15 do 30 rokov!

 

Ak teda legislatíva „prejde“, bude to mať od 1.1.2013 úplne devastačné následky na činnosť CVČ a tým aj na podobu mestských líg, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou zaniknú. Ak sa Vám takéto riešenie „zástupcov ľudu“ nepozdáva, tak veľmi jednoducho vyjadrite svoj nesúhlas. Z web stránky www.niejenamtojedno.sk pošlite prednastavený email (prípadne jeho obsah upravte podľa vlastných predstáv) a ten bude automaticky rozposlaný na viac ako 170 emailových adries od predzidenta, premiéra, ministrov, poslancov až po média. Hlasovať sa bude pravdepodobne v utorok alebo v stredu (18./19.9.2012), takže je najvyšší čas sa prejaviť.

 

Viac info: www.niejenamtojedno.sk

FB stránka: http://www.facebook.com/NieJeNamToJedno


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (0)

Zatiaľ tu nie je žiadna diskusia.

Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.