Extraliga Žilina: nečakaný úspech v Nitre.

Extraliga Žilina: nečakaný úspech v Nitre.

Je 01.05h: nedeľa 24. októbra 2010. „Prezieravo“ si nechávam na telefóne zapnuté zvonenie. Všetky indície napovedajú, že ráno budem v plnej pohotovosti. Tradične na naše pomery nemáme poskladanú zostavu.

Je 7.05: Klub „nesklamal“, prvýkrát zvoní telefón. Žirafy sa ťažko-preťažko zbierajú na druhý zápas dvojkolového víkendu, keď ich čaká prestížny duel v Nitre. Pod Zoborom majú hráči momentálne najlepšie podmienky na Slovensku. Okrem krytej hracej plochy sa môžu spoľahnúť aj na silné zázemie. Nielen toto ich radí k jasnému favoritovi duelu. V kádri žiráf došlo pred aktuálnou sezónou k hráčskemu zemetraseniu, keď sa po 23 zmenách úplne obmenila zostava. K nim sa radí aj odchod pätice práve do Nitry: Kašša P., Ladiver, Beniač, Haviar (všetci hosťovanie) a Kašša R. (prestup). Jadro žilinského tímu z ostatnej sezóny, tak nastúpi proti bývalým spoluhráčom.

Je 7.10: Účasť zamietol Slovák, ktorý si zranil ruku v ostatnom zápase v Žiari n. Hronom. Pre „problémy“ s dopravou sa neplánovane nedostavil ani Bestvina. Neúprosné počty dokladujú tvrdú realitu: 7 hráčov (ôsmy E. Kuna je už v Nitre) a brankár. Nedá sa počítať ani s opätovnou prítomnosťou otcov a manželov: Bednár, Krakovský, Barbořák. Tí si, podľa dohody, odkrútili úspešne sobotný zápas v spomínanom Žiari (3:4). Neprídu ani Gamboš s Marjenkom (pracovné povinnosti). 

Je 7.30h: Po niekoľkých telefonátoch sa podarilo zobudiť Lukáša „Laja“ Lajčiaka. Ten už pár týždňov laboruje so zraneným členkom a v pôvodnom pláne mal cestovať iba ako divák. Jeho predstavy sa razom zmenili a počíta sa s ním ako s deviatym hráčom na zápas. Stále však do potrebného minima (10 + 1) chýba jeden „kus“. Bez dlhého váhania (tlačil čas odchodu), padla logicky úloha desiateho na juniora Miškeho, ktorý odohrá svoj zápas v U19 a následne nastúpi aj za seniorov. V najhoršom prípade sa na zápis o stretnutí napíše, rovnako junior, Kubo Hulín. Podobne ako Miške, bude mať v nohách zápas U19. Úvodná nedeľná misia splnená, 11 + 1: Krško – Koštek, Lajčiak, Pavlorek, Hartel – Miške, Dubovec M., Dubovec A. – Mokoš, Kuna, Lacko – Hulín J. . Druhou časťou misie je neprehrať príliš veľkým rozdielom.

Ako nakoniec dopadol príbeh Dávida s Goliášom si prečítate v nasledujúcich riadkoch:

 

Lacko Michal, HBC Žirafa Žilina – kapitán: „Zápas v Nitre začal na slovenské pomery pompéznym nástupom mužstiev na plochu a pri celkom slušnej diváckej kulise sa začala prvá tretina. Hralo sa rýchlo, presne a už v 4. minúte sa podarilo hosťom v presilovke skórovať, keď Kunu našiel  Lacko, 0:1. Oba tímy presne kombinovali a hral sa vynikajúci hokejbal. V 12. minúte po chybnej rozohrávke v obrannom pásme hostí sa podarilo skórovať ,,ex-Žilinčanovi“ Kaššovi R., 1:1.Radosť domácich netrvala dlho a po odrazenej strele od modrej čiary sa mohol radovať z gólového zápisu Koštek, 1:2. Do kabín teda odchádzali spokojnejší hostia.

Druhá tretina herne patrila Nitre a Žirafa sa do útočného pásma dostala len vtedy, keď išla striedať. V druhom dejstve doslova čaroval a vyťahoval perfektné zákroky brankár Krško.  No v 22. minúte druhej časti hry kapituloval pri presilovej hre domácich – Balaška, 2:2. Hostia hrali trošku ustráchane, avšak takticky veľmi dobre a hlavne účinne.

Tretie dejstvo prinieslo v závere gólovú prestrelku, keď najskôr v oslabení skóroval Mach a na pohodlných 4:2 zvyšoval znova Balaška. Vtedy si hostia zobrali oddychový čas a začali sa diať, z pohľadu Žiliny, veľké veci. Najskôr nezvládol krivdu zo strany rozhodcov Dubovec M. (10 + 10 + TH) a putoval pod sprchy a nasledovalo pätminútové oslabenie. Ani to Žirafe neubralo na odhodlaní popasovať sa o lepší výsledok. Žilinčania zmenili svoju taktiku a začali napádať krídlami, čo narušilo pohodu na strane Nitry. A tak sa podarilo prepasírovať loptičku za Haviarove betóny Hartelovi, 4: 3. Hostia zbrane neskladali, pokúsili sa ešte o zvrat, čo im aj vyšlo, keď 16 sekúnd pred koncom pri power-play rozjasal malú skupinku hosťujúcich fanúšikov Lacko, 4:4.

V nájazdoch sa podarilo skórovať hneď na začiatku Lajčiakovi, po perfektne prevedenom nájazde a keďže Krško už nedovolil rytierom skórovať, mohli si spokojní Žilinčania schuti zaspievať víťazný chorál.

V zápase nezvíťazilo lepšie mužstvo ale navrch malo družstvo, ktoré bolo bojovnejšie, taktickejšie a šťastnejšie. Určite bola vyššia herná kvalita na strane Nitry, keď napr. v druhej tretine hostia ani nevyšli poriadne z obranného pásma. Hokejbal je ale kolektívny šport, kde neraz rozhoduje aj povestné športové šťastie, ktoré sa tentoraz rozhodlo prikloniť na stranu Žiliny. V družstve domácich svojím výkonom nadchli  Kašša P., Kašša R.(1+2), Thron, Balaška ( 2+0) a Cajchan. Na strane hostí dominovalo hokejbalové srdce, ktoré tlčie za tým HBC Žirafa Žilina.


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (0)

Zatiaľ tu nie je žiadna diskusia.

Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.