Koleno s milosťou, odchádzajúci prezident využil svoje právo

Koleno s milosťou, odchádzajúci prezident využil svoje právo

Kauza Františka Kolena je na Slovensku dostatočne známe. Mladému hokejbalistovi PROTEF Double Team P. Bystrica a hokejistovi Martina vymeral súd osemročné väzenie za kopnutie policajtky.

Minulý piatok odpustil ex prezident Gašparovič časť trestu mladému hokejistovi za napadnutie policajtky, informovala dnes o tom televízia TA3 v relácii Hlavné správy. Františka Kolena súd odsúdil na osem rokov nepodmienečne, čo spustilo veľkú diskusiu o primeranosti výšky trestu.

Televízia pripomína, že v decembri 2011 sa podľa obžaloby mladý hokejista opil a vyvolal hádku pred barom v Považskej Bystrici. Na miesto prišla hliadka. Policajtka sa snažila mladíkovi nasadiť putá. Ten sa bránil a kopol ju do kolena. Vážne jej zlomil nohu. Hokejistu súd obvinil z výtržníctva a útoku na verejného činiteľa na takmer 12 rokov, informuje TA3.

Obhajca sa na mieste odvolal. Minulý rok padol definitívny verdikt. Krajský súd v Trenčíne trest znížil na osem rokov nepodmienečne. Obhajca Františka Kolena ho označil za neprimeraný. Obhajca tiež podľa TA3 avizoval, že zabojuje u prezidenta. Gašparovič dva dni pred inauguráciou svojho nástupcu Františkovi Kolenovi udelil milosť a odpustil časť trestu.

"Išlo o prvé vybočenie z riadneho a bezúhonného spôsobu života odsúdeného, doteraz nebol súdne trestaný a v obci trvalého pobytu požíva on a jeho rodina dobrú povesť. Spáchaný skutok oľutoval," cituje televízia odôvodnenie udelenia milosti. Zmiernenie trestu odporúčal Ivanovi Gašparovičovi aj minister spravodlivosti. "V tomto prípade ministerstvo odporučilo odpustenie časti trestu, ale rozsah ponechal na posúdenie a rozhodnutie pána prezidenta," povedala pre TA3 hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

O koľko rokov mu hlava štátu osemročný trest znížila, kancelária prezidenta nezverejnila.

Zdroj: sport.aktuality.sk


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (0)

Zatiaľ tu nie je žiadna diskusia.

Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.