Rozprávame sa: s Lukášom Lajčiakom (Žirafa Žilina).

Rozprávame sa: s Lukášom Lajčiakom (Žirafa Žilina).

Hovorí sa, že v každom géniovi je aj trošku blázna. Z čoho má viac je ťažké povedať, alebo úprimne napísať. Realitou však je, že jeho športová kariéra resp. univerzálnosť je dostatočne bláznivá a asi aj výnimočná. Rovnako je to aj s jeho OSOBITOU (alebo možno OSOBITNOU) osobnosťou. Introvert, výrazná individualita, ktorá len tak ľahko nezapadne do tabuliek správania psy, povedzme, chológov. Chronický konzument bublinkového nápoja Coca Cola a tradičný návštevník istého fast-foodu. Vo voľnom čase (rozumej v pracovnom, keď sa nešportuje) je nákupcom jednej z  celoslovenských stavebných firiem.

Na ihriskách sa potuluje od štvrtej triedy základnej školy. V deviatich rokoch začal ako brankár ľadového hokeja (Majster Slovenska medzi juniormi), na rovnakú pozíciu prišiel aj do extraligového hokejbalu, časom sa však pretransformoval na útočníka (alebo aj centra, obrancu, čo len chcete). A nie hocakého, ale reprezentačného. Pár hokejbalových „úspechov“: 2002 MS juniorov, 2.miesto (najlepší brankár), 2005 European Cup, 2.miesto, (najlepší útočník), 2007, 2009 a 2011 MS seniorov, 3 x bronz a nejaké placky za 3.miesto v extralige. A to nie je tak dávno, čo si na zápasy nosieval dve výstroje – hráčsku aj brankársku. Hokejbal sa mu však málil a tak vyskúšal aj florbal. Znova sa vypracoval až k stabilnému hráčovi seniorského výberu. Na Slovenskej úrovni trebárs 4x extraligový titul. Aby toho nebolo poskromne, tak pred štyrmi rokmi vyhral regionálnu squashovú ligu v Žiline.

Krátke zhrnutie aktuálnych športových aktivít – extraliga hokejbal HBC Žirafa Žilina, extraliga florbal 1.FBC Trenčín, reprezentant hokejbal aj florbal, mestská hokejbalová aj florbalová liga v Žiline. Lukáš “Lajo“ Lajčiak – #13, alebo ešte lepšie LuCOLAško COLAjčiak (29 rokov, slobodný, bezdetný).


Otázky (12)

  1. kcepec (autor rozhovoru). ID: 112. Pridaná 14.02.2012 16:37.
    1. Celkom zaujímavý športový vývoj, ako je možné sa posúvať od hokeja, cez hokejbal a florbal, ku squashu, od brankára k útočníkovi?

    Lukáš Lajčiak (Lajo13): Aj ja sám sa na tom smejem, ale poďme od začiatku. Po absolvovaní školy korčuľovania a pár skorých ranných hodín na krasokorčuliarskom ľade som presedlal na ľadový hokej, ktorý sa mi stal srdcovkou. V hokejovej prípravke pod vedením terajšieho hokejbalového trénera Dušana Ondruša som začal robiť prvé hokejové kroky. On bol aj pri mojich brankárskych začiatkoch. Pri tréningovej hre som sa v hráčskej výstroji postavil do brány a nemohli mi dať gól a od vtedy som už v nej zostal. Zaujímavé je, že nedávno sa ma pán Ondruš opýtal, že prečo som radšej nehral v útoku, keďže mi to momentálne celkom ide. :) :) :) Keď som mal 15 rokov objavil môj hokejbalový talent Emino (Tibor Samec) a ja som popri hokeji, vždy keď bol čas, chodil chytávať aj zápasy hokejbalovej mestskej ligy. Hokejbal som bral ako výborný doplnok k ľadovému hokeju. Ako hokejový brankár som sa postavil do brány aj tu a pomaly sa udomácňoval na žilinskom hokejbalovom poli. Všimol si ma Ľubo Gaňa, ktorý mi dal šancu ukázať čo vo mne je a ja som sa jej chopil a vybojoval striebro na juniorských majstrovstvách sveta, kde som bol vyhlásený za najlepšieho brankára šampionátu. Keďže strieľanie gólov bavilo vždy aj mňa a na hokeji som sa k nemu nedostal, skúsil som to aspoň na hokejbale a zistil som, že mi to celkom ide, a tak sa stal z brankára útočník, ktorý momentálne je postrachom súperových brankárov . Postupom času a nadobudnutím životných skúseností som zistil, že hokejom sa neuživím, musel som si nájsť prácu a popri nej už čas na vrcholový hokej nezostal. A tak som sa dostal k florbalu aj squashu. Málo kto vie, že začiatky florbalu v Žiline sa spájajú s dvoma klubmi Šk Juventa a White Grizzles Žilina. Ten druhý sme založili spolu s chalanmi z osemročného gymnázia Varšavská, ktorí si florbal vybrali ako doplnkový šport na škole. Začal som ich trénovať a zároveň s nimi aj hrávať. Vytvorili sme skvelú partiu, ktorá dokázala v mužskej extralige získať dve bronzové medaily. Bohužiaľ po skončení školy sa chalani rozpŕchli na výšky a klub zanikol. Ja som po rozpade klubu spolu s Milanom Beniačom, ktorý so mnou hral aj za White Grizzles, prestúpil do HKL-MJM Petržalka, ktorá bola v tej dobe najlepším klubom Slovenska. Tu sa mi podarilo naplno rozvinúť talent a prebojovať sa do reprezentácie. Squash = práca, také boli moje začiatky. Začal som pracovať vo Victoria squash centre, ktoré mal v prenájme kamarát. Popri práci som mohol aj hrávať a ja som neodolal a začal som sa v tomto zaujímavom športe zlepšovať. Podarilo sa mi to až natoľko, že som sa stal víťazom Regionálnej ligy, ktorá sa v centre organizuje.

  2. kcepec (autor rozhovoru). ID: 113. Pridaná 14.02.2012 16:37.
    2. Bývalý výborný český futbalista P. Nedvěd povedal, že 10% je talent a zvyšok tvrdá drina, ako je to v Tvojom prípade?

    Lukáš Lajčiak (Lajo13): V každom z nás je talent, len nie všetci ho vieme v sebe objaviť. Najdôležitejšie je aby človek veril v seba, v svoje schopnosti a išiel si tvrdo za vysnívaným cieľom. Potom môže dosiahnuť všetko po čom túži. Možno keby som na sebe tvrdšie makal, mohol som v hokeji dosiahnuť oveľa viac, niekedy ma to mrzí, ale na druhej strane som šťastný za každú jednu chvíľu strávenú pri hokeji a celkovo pri športe.

  3. kcepec (autor rozhovoru). ID: 114. Pridaná 14.02.2012 16:38.
    3. Predsa len už nie si najmladší, je možné v amatérskych podmienkach dlhodobo hrávať dva rôzne športy na reprezentačnej úrovni?

    Lukáš Lajčiak (Lajo13): Vek je len číslo, človek je starý tak ako sa cíti a preto stále zvládam bojovať na dvoch reprezentačných frontoch. Je síce pravda, že telo neregeneruje tak rýchlo ako pred pár rokmi, ale stále to nie je tak zlé aby nemohlo byť horšie. Snažím sa aj v amatérskych podmienkach byť profesionálom, nech môžem svoje obľúbené športy robiť čo najdlhšie, lebo predstaviť si život bez športu je ako život bez vzduchu.

  4. kcepec (autor rozhovoru). ID: 115. Pridaná 14.02.2012 16:38.
    4. Prejdime k hokejbalu. V aktuálnej sezóne sa Ti v produktivite darí, asi najviac za ostatné roky. V tíme si bodovým lídrom, v celkovej štatistike kanadského bodovania si na výbornom 4.mieste a to máš o 2-3 zápasy menej ako hráči pred Tebou?

    Lukáš Lajčiak (Lajo13): Vždy sa snažím hrať na 100%, vždy chcem víťaziť a keď sa to darí tak som spokojný, ak pomôžem k víťazstvám aj produktivitou, tak ma to teší o to viac, no nie je to pre mňa to najdôležitejšie. V zápase nepotrebujem mať dva, tri, štyri či viac bodov, mne stačí len jeden bod, za víťazný gól. Dúfam, že v jarnej časti bude tých víťazných gólov čo najviac.

  5. kcepec (autor rozhovoru). ID: 116. Pridaná 14.02.2012 16:39.
    5. Žirafy mali katastrofálny úvod súťaže, v prvých piatich stretnutiach nezískali ani bod a strelili iba 8 gólov.

    Lukáš Lajčiak (Lajo13): Začiatok bol katastrofou a pritom letná príprava nebola zlá. Mužstvo sa síce dosť omladilo, ale takýto štart súťaže bol ako zo zlého sna. Chvalabohu sme sa prebudili a začali bodovať a vyhrávať, už len treba dúfať, že v tom budeme pokračovať, ale to záleží len a len od nás samotných hráčov.

  6. kcepec (autor rozhovoru). ID: 117. Pridaná 14.02.2012 16:39.
    6. Po tomto hernom prepade prišiel do tímu skúsený hokejový a florbalový tréner Dušan Ondruš. Po rokoch to bol prvýkrát človek z prostredia mimo klubu.

    Lukáš Lajčiak (Lajo13): Príchod nového trénera bol ako pokropením živou vodou. Zlepšil sa tréningový proces, herný prejav, taktika aj disciplína na striedačke, asi sme potrebovali niekoho, kto bude mať iný pohľad, niekoho kto predtým v klube nepôsobil a ani nebol bývalý hráč. Každý jeden z nás si uvedomil, že je súčasť tímu a že sa musí pre tím obetovať.

  7. kcepec (autor rozhovoru). ID: 118. Pridaná 14.02.2012 16:39.
    7. Pod jeho taktovkou sa tím konečne štverá z úplného dna k „plánovanej“ prvej osmičke znamenajúcej play-off.

    Lukáš Lajčiak (Lajo13): Pred jarnou časťou sa na ôsmej priečke držíme a verím, že aj po nej to tak bude. Určite to nebude ľahké, ale keď každý jeden hráč vydá zo seba maximum a pridá k tomu aj srdiečko, tak sa nám určite podarí zahrať si vo vyraďovacej časti. Ja osobne som o tom presvedčený, verím tomuto mužstvo, inak by som v Žiline nehral.

  8. kcepec (autor rozhovoru). ID: 119. Pridaná 14.02.2012 16:40.
    8. Prekvapujúco, žirafy odohrali lepšie zápasy proti súperom z čela tabuľky, horšie to už bolo ale so „susedmi“. Ktoré duely sklamali a naopak, ktoré potešili?

    Lukáš Lajčiak (Lajo13): Tento rok zatiaľ bolo viac sklamaní ako toho druhého a ja sa k nim nejdem vracať. Dôležité sú víťazstvá a predvedená hra. Páčili sa mi zápasy doma s Ružinovom, vo Vrútkach či v Kežmarku a aj posledný zápas jesennej časti doma proti Pruskému. Verím, že na tento zápas nadviažeme aj na jar a budem predvádzať divákom hokejbal, ktorý sa bude páčiť a my všetci budeme s predvedenou hrou spokojný.

  9. kcepec (autor rozhovoru). ID: 120. Pridaná 14.02.2012 16:40.
    9. Ako vyzerá zimná príprava pod Dubňom?

    Lukáš Lajčiak (Lajo13): Mne sa tohtoročná zimná príprava veľmi páči, jediné negatívum je, že nemáme možnosť trénovať na ihrisku, pretože je nespôsobilé a momentálne nám zas začalo snežiť, tak asi dlho aj bude. Trénujeme v hale, kde sú vytvorené skvelé podmienky a na tréningoch sa vyslovene bavím. Tréner Ondruš nám naordinoval rozvoj výbušnosti, vytrvalosti, obratnosti a ja sa snažím robiť všetko naplno, aby som bol pripravený na ťažkú jarnú časť, nielen v hokejbale ale aj vo florbale.

  10. kcepec (autor rozhovoru). ID: 121. Pridaná 14.02.2012 16:40.
    10. V kádri sa stále striedajú hráči, budú nejaké zmeny aj pred jarnou časťou?

    Lukáš Lajčiak (Lajo13): V tomto vidím náš najväčší problém. Každý zápas iná zostava. Hoci na súpiske je hráčov dosť, na zápase to tak nevyzerá a nebudeme si klamať niektorí sú len kusy, ale musíme robiť s tými čo chcú. Kto nechce, ten hrať nemusí. Určite nejaké zmeny nás čakajú a aj ja sám som zvedavý aké nakoniec budú.

  11. kcepec (autor rozhovoru). ID: 122. Pridaná 14.02.2012 16:40.
    11. Cieľom je postúpiť do play-off, podarí sa ho splniť?

    Lukáš Lajčiak (Lajo13): Keby som v postup neveril, nie som v Žiline. Mám ponuky aj z iných klubov, ale Žilinské Žirafy sú môjmu srdcu najbližšie a nenechám ich v štichu. Beriem to ako výzvu, dokázať že aj po odchode viacerých výborných hráčov a omladení kádra vybojujem pre Žilinu vytúžené play-off.

  12. kcepec (autor rozhovoru). ID: 123. Pridaná 14.02.2012 16:40.
    12. Pravdepodobne nastane situácie, že oba Tvoje extraligové kolektívy postúpia do nadstavbovej časti. Úprimne, bude mať potom prioritu hokejbalová Žilina alebo florbalový Trenčín?

    Lukáš Lajčiak (Lajo13): Moja odpoveď je v otázke: Čo je priorita, ísť hrať hokejbal pre radosť alebo florbal za niečo? Veľa bude záležať aj od okolností. Ak vyhráme v Trenčíne základnú časť a v prvom kole dostaneme prijateľného súpera, určite by som šiel pomôcť hokejbalovej Žiline, ale všetko bude záležať od dohody s florbalovým Trenčínom. Urobím všetko preto, aby som pomohol obom klubom v úspešnej sezóne, no ani ja nie som človek, ktorý dokáže byť na dvoch miestach naraz, ale aspoň sa o to pokúsim. :) :) :))

Nie je možné pridávať otázky.


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (1)

kcepec napísal:

Lukáško sa trošičku rozpísal a rozhovor je už tak kompletný.

Pridané: 15.02.12 17:28.
Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.