MIII - stred: FbK TURANY.

MIII - stred: FbK TURANY.

Predstavte florbalovej verejnosti FBK Turany.

Pretože sme nový klub, chceli by sme sa predstaviť. Klub má zaregistrovaných 42 mužov, 1ženu, 14 mladších žiakov a 16 starších žiakov. V Slovenskom zväze florbalu je registrovaných 27 mužov, ktorí reprezentujú Turany v III.lige. Žiaci pod hlavičkou ZŠ Turany sa zúčastňujú Školskej florbalovej ligy, ktorá sa hrá v Martine. Žiaci sa zúčastnili aj okresného kola EXEL florbal cup-u, kde mladší žiaci obsadili 4.miesto a starší žiaci 3.miesto, na ktoré sme hrdí, pretože naše mladé družstvo sa presadilo medzi omnoho staršími družstvami. Plán činnosti na rok 2011 počíta s vytvorením družstiev žiakov v rámciSZFB, doplnenie družstiev o nových skúsených hráčov z iných škôl. Momentálne rozširujeme členskú základňu hlavne o žiakov a ženy, pretože by sme chceli na Základnej škole pomôcť s vytvorením športových florbalových tried a tým pritiahnuť žiakov do ZŠ. Zúčastňujeme sa školenia trénerov v spolupráci so SZFB. V roku 2010 boli do telocvične ZŠ zakúpené mantinely z finančných prostriedkov členov klubu, sponzorov a prispenia Obecného úradu Turany. 

Ako sa dostal florbal ku Vám a čím vás tento šport oslovil?

 Florbalu sme sa začali venovať úplnou náhodou asi tak štyri roky dozadu, prvý krát sme hraliešte so školskými hokejkami. Florbal sa uchytil aj vďaka finančnej nenáročnosti, ale aj nám veľmi pripomínal ľadový hokej, ktorému sa venujeme už len rekreačne. 

Vo vašom klube sa pracuje aj s mládežou prezradíte nám niečo viacej o svojejbudúcnosti?

Tento rok sa krúžok rozrástol o nových záujemcov, preto došlo k rozdeleniu žiakov na mladších a starších. Žiakov trénujú hráči florbalového klubu, ktorí v tomto období absolvujú trénersky kurz v Bratislave. Zo žiakov krúžku sa vyformujú družstvá pre súťaže SZFB, no je potrebné ich doplniť o nových hráčov aj z iných škôl. Žiaci pod hlavičkou ZŠ Turany sa zúčastňujú Školskej florbalovej ligy, ktorá sa hrá v Martine. Momentálne prebieha príprava žiakov do regionálnej súťaže. V ďalšom období by sme chceli rozšíriť členskú základňu hlavne o mimo dedinských žiakov, pretože by sme chceli na Základnej škole pomôcť s vytvorením športových florbalových tried. 

Je na Slovensku dostatok priestoru pre mládež a rozvoj florbalu?

Momentálne na slovensku určite chýba športová hala so štandardnými rozmermi a dostatočne veľkou diváckou kulisov. Osobne si myslím, ak bude florbal na úrovni s hokejom,tak v tedy by rozvoj mládeže rapídne stúpol. Počas tohto roku sa FBK Turany predstavili v M III – stred, aké sú ciele? Ako klub sme sa zaregistrovali v septembri, minulého roku. V M III - stred sme úplnýmnováčikom, preto sme vstúpili do 3. ligy s malou dušičkou. To že vieme potrápiť aj favorizované kluby, by nás ani vo sne nenapadlo. Osobný názor je taký, že nech v umiestnení dopadneme ako dopadneme, nemáme sa za čo hanbiť a môžme byť na sebaprávom hrdí.

Čo vravíte na kvalitu a úroveň M III. – stred?

Najviac ma hnevá to, že maličké kluby vedia zorganizovať kolo na jednotku a bez problémova klub ktorý má zázemie aj v extralige má organizáciu "na háku". Po 1. rozmery ihriska s mantinelmi sú stanovené 40x20m ± 10%, prečo by mal nemenovanýklub mať výnimku, po 2. pri zapisovateľskom stolíku sú 13 ročné deti, ktoré si nevedeli daťrady s časomierou a ani s pokynmi rozhodcov, po 3. počas celého kola, organizátor nezabezpečil nápravu rozpojených mantinelov, ktoré sú pri hre veľmi nebezpečné, po 4. dvaja rozhodcovia odpískajú celé kolo, čo sa aj podpísalo na ich sústredenosti a aj prirozhodovaní.

 

Sledujete diania na florbalovej scéne aj v iných súťažiach?Tak určite. Pravidelne pozerám aktuálne výsledky MEX, škoda že zápasy sa neudávajú dopovedomia aj prostredníctvom TV.

Koho by ste tipovali na majstra v ZEX a MEX?Veľmi ťažká otázka. Momentálne je to veľmi vyrovnané, ťažko niekoho favorizovať.

 

Jozef Gajdošech, predseda FbK TURANY


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (1)

srobik12 napísal:

trocha ma mrzí niektoré vaše vyjadrenie ohľadom rozhodcov čo pískali v TS... čo som sa dopočul nikomu nevadili len vám... obaja chalani majú oveľa väščie florbalové skúsenosti ako celý váš klub. hral som zápas v ktorom pískal váš hráš. okrem bully nezapískal nič. na mantinely som mal nervy aj ja sám... no a časomiera nikdy nieje dokonalá a ani samotní časomerači (stáva sa) je nám to ľúto ale vy nevidíte do našich problémov.
ale ako hovorím rozhodcovia boli na vysokej úrovni a to aj vtedy keď pískali 5 zápas. keby sme mali takýchto rozhodcov všade tak ten florbal je omnoho krajší.

hráč TS 12

Pridané: 08.02.11 12:54.
Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.