SHbE: sezóna sa začne načas + ďalšie novinky.

SHbE: sezóna sa začne načas + ďalšie novinky.

V slnečnej a teplej Bratislave, sa v sobotu 18. februára uskutočnilo stretnutie zástupcov extraligových klubov pred štartom jarnej časti. Päťhodinový maratón rokovaní začal o 10.00 hod. . Priniesol zaujímavé výsledky. Prelomový bol už úvod a v ňom vľúdny príhovor viceprezidenta Slovenskej hokejbalovej únie R. TÖRÖKA. Zrejme nastáva oteplenie vzťahov medzi SHbÚ a klubovými funkcionármi, pričom celá debata sa niesla v konštruktívnom a partnerskom duchu (vec nevídaná). Nič na to nezmenil ani fakt, že sa začalo bodom číslom 5, potom kúsok z čísla 8, následne 2 a 1, ... .

Slovenská hokejbalová extraliga 2012/2013 (mládežnícke družstvá v SHbE)

Nekonečne dlhá debata, viac ako 1,5 hodiny. Vo výsledku takéto hlasovanie: 9 za, 1 proti, 3 sa zdržali. V platnosti zostáva Rozhodnutie Rady SHbÚ z júla 2011, ktoré pre každý extraligový seniorský klub od sezóny 2012/13 stanovilo povinnosť, prihlásiť do nižších súťaží U14, U16 alebo U19 aspoň jedno družstvo. Bez „mládežníckeho“ tímu nebudú môcť „starší kluboví kolegovia“ zotrvať v seniorskej súťaži. Aktuálne to nespĺňajú: LG Bratislava, Profis Bratislava, Jokerit Petržalka, L. Mikuláš, Žiar nad Hronom.

Hráči U20 v SHbE seniorov

Tento bod sa prakticky preberal spolu s predchádzajúcim. Opäť je to rozhodnutie Rady SHbÚ, ktorá odhlasovala povinnosť pre tímy mať na každom extraligovom stretnutí (v základnej časti) dvoch hráčov do U20, pod hrozbou sankcie 50,- €/hráč a zápas. Toto však neplatí pre tých, ktorí majú mládežnícke tímy v U19 alebo v U16. Avšak dodržiavanie nariadenia sa v prebiehajúcej sezóne nesledovalo a do konca sa na tom nič nezmení. Od novej sezóny už platiť nebude.

Lekárske prehliadky hráčov v SHbE a iných turnajoch usporiadaných SHbÚ

Od nového ročníka prichádza ďalšia zmena. Každý hráč bude povinný mať potvrdenie zdravotného stavu od všeobecného lekára pre deti a mládež, resp. pre dospelých. Predíde sa tým momentálnej podobe, ktorá neplní účel (predovšetkým dospelí hráči majú „skupinové“ pečiatky od „patológov, gynekológov, ...“)

Kvalifikačná súťaž (baráž) do SHbE seniorov 2012/2013

Po novom sa do baráže o postup do SHbE seniorov môže prihlásiť akýkoľvek záujemca. Nebude sa brať ohľad na postupový kľúč v rámci regionálneho členenie jednotlivých súťaží. Záujemca musí splniť tieto podmienky: zloženie kaucie 170,- € a záväzná prihláška tímu do jednej z mládežníckych líg U14, 16 alebo 19. Hlasovanie: 11 za, 0 proti, 1 sa zdržal. Hrať sa bude o jedno postupové miesto. Extraliga sa v budúcej sezóne zúži z 13, opäť na 12 tímov. Do baráže „padajú“ celky z 12. a 13. miesta.

Dohrávky a priebeh jarnej časti SHbE (počasie)

Vzhľadom na aktuálne počasie, predovšetkým na severe Slovenska (v Bratislave je už jar bez snehu) kde sú hracie plochy neregulárne, predniesol organizátor tri návrhy na riešenie: 1. posunúť ligu ako celok o týždeň neskôr, 2. preložiť úvodné kolo na niektorú nedeľu, 3. ponechať vyžrebovanie v platnosti a prvé kolo nechať na individuálnu dohodu družstiev. Odhlasoval sa posledný návrh, ale pre premenlivé počasie sa posunul aj termín na ohlásenie odloženia zápasu. Už tak nemusí byť najneskôr v stredu do 20.00hod. ale až do štvrtku v rovnakom čase. Toto však platí iba pre prvé dve kolá. Posunul sa aj hraničný termín na dohrávky - 6.apríl 2012 (Veľký piatok).

Informácie Rozhodcovskej a Disciplinárnej komisie SHbÚ

Ani jeden z predsedov týchto dvoch komisií sa nedostavil. Požiadavka rozhodcov na zvýšenie ohodnotenia za vedenia stretnutia sa bude opäť riešiť až pred novou sezónou.

Združenie extraligových klubov (ZEK) - informácie

Väčšina kompetencií na riadenia najvyššej slovenskej súťaže prešla, konečne, z Rady SHbÚ na flexibilnejší a adresnejší Výkonný výbor. Ten bude rozhodovať o väčšine náležitostí týkajúcich sa extraligy, až na zloženie jednotlivých komisií. Veľký posun dopredu, tvorba Združenie extraligových klubov sa nateraz stala bezpredmetnou.

Rôzne

Informácie o Mamut CUPe, reprezentácii U18 a 20, dejisko European CUP 2013 alebo 2014, návrh na Česko-slovenský pohár, mediálna prezentácia hokejbalu, Rada SHbÚ aj stretnutie vedúcich klubov sa uskutočnia v Pruskom – 17.6.12, ... . Z tohto všetkého zaujali predovšetkým dva návrhy:

- Komisia mládeže navrhla, v rámci ochrany mladistvých pred vplyvom alkoholu, testovanie neplnoletých hráčov na alkohol ešte pred extraligovými zápasmi U14, U16 a U19 a predovšetkým pri turnajových podujatiach. V prípade pozitívneho nálezu dostane hráč automaticky Trest v hre, jeho tím bude hrať oslabenie v dĺžke 5 minút. Ak bude vzorka pozitívna u troch hráčoch z jedného družstva, bude to znamenať kontumáciu výsledku a stretnutie sa neodohrá. Musí ešte schváliť Výkonný výbor.

- Zástupcovia klubov vyslovili nesúhlas s činnosťou prezidenta únie – p. J. Melíška a zaviazali Výkonný výbor, aby na zasadnutie Rady SHbÚ predložil návrh na jeho odvolanie z funkcie. Hlasovanie 12 za, nikto proti, 1 sa zdržal.


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (0)

Zatiaľ tu nie je žiadna diskusia.

Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.