Futsal Žirafa Žilina 2016: simulované voľby.

Informácie

Mnohí z vás zachytili :-), že v sobotu 5. marca 2016 sa budú konať voľby do Národnej rady Slovenskej republiky.

Všetci, ktorí dovŕšili 18 rok života majú právo zúčastniť sa a vybrať si nielen jednu z 23 zaregistrovaných strán, pričom na zvolenej kandidátke môžu aj zakrúžkovať až štyroch preferovaných kandidátov. Výsledky hlasovania sa následne premietnu do zastúpenia v parlamente a v zložení vlády, ktorá z volieb vzíde.

Samotný akt nie je v ničom zložitý, ani časovo náročný, obzvlášť s poukazom na štvorročný mandát zvolených zástupcov. Aj napriek tomu, v ostatných troch parlamentných voľbách neprekročila účasť voličov hranicu 60% čo znamená, že štyria z 10 ľudí sa nezaujímajú o dianie v krajine, ktoré sa ich bytostne dotýka.

V rámci osvety by sme chceli malou troškou prispieť k zvýšeniu záujmu o správu vecí verejných, vzbudiť a podporiť vôľu ísť hlasovať v budúcotýždňových voľbách do NR SR. Tie prebehnú a budú platné či už s vami, alebo bez vás, ale to je iba Vaše slobodné rozhodnutie. Preto sme pre vás pripravili možnosť zúčastniť sa "simulovaných volieb". Len v drobnostiach sa budú odlišovať od tých "riadnych" 5. marca 2016.

Prebiehať budú v ŠH na Bôriku počas zápasov 22. hracieho týždňa MIRUPO Futsalovej Žirafa Ligy Žilina od piatku večer 26.2.2016 až do nedele večer 28.2.2016. Každý z registrovaných hráčov dostane od časomerača hlasovací lístok (z dôvodu šetrenia papiera to bude jeden hlasovací lístok, v riadnych voľbách bude každá strana na samostatnom hárku papiera + obálka). Na lístku zakrúžkujete najskôr JEDNU z 23 zaregistrovaných strán. Pod ich zoznamom je, opäť s ohľadom na úsporu papiera, možnosť zakrúžkovať až 4 čísla od 1 do 150, ktoré predstavujú meno každého z kandidátov zvolenej strany. Skutočný menný zoznam kandidátov podľa kandidujúcich subjektov a kandidátov bude vyvesený v priestore na hlasovanie. V nedeľu večer sa všetko spočíta, vyhodnotí a zúčastneným účastníkom výsledky zverejnia.

Počas celého víkendu bude čo zahryznúť, v nedeľu popoludní aj zapiť :-), a okrem futsalu sa budeme rozprávať o tom prečo ísť vôbec voliť, ako voliť, aká je volebná matematika, čo znamená voliť/nevoliť, o 5% hranici zvoliteľnosti, a pod. ... .

Srdečne vás všetkých pozývame. Je len na vás ako sa rozhodnete ....

(Ide občiansku iniciatívu s cieľom vzbudiť a podporiť záujem o správu veci verejných na základe osvety zákona o volebnom práve pri zachovaní rovnosti príležitosti a rovnosti šancí s dôrazom na jednotlivca, ktorý nevie ako naložiť so svojim volebným právom.)

Pridal kcepec 26.02.2016 15:11 | Zobrazení: 610


Účasti

Diskusia (0)

Zatiaľ tu nie je žiadna diskusia.

Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.