Sálový futbal: Československé derby po dvadsiatich rokoch.

Sálový futbal: Československé derby po dvadsiatich rokoch.

Žilinu čaká už o pár dní veľký sviatok sálového futbalu. Športová hala na Rosinskej ceste bude dejiskom medzištátneho dvojzápasu Slovensko verzus Česko. Naposledy sa u nás československé derby odohralo pred dvadsiatimi rokmi ešte za čias „kraľovania“ Eda Baláža a Jara Súkeníka.

Prvé stretnutie čaká Slovákov na žilinskej palubovke v sobotu 8. februára 2014 o 20.00 h, odveta je na programe na druhý deň o 12.00 h. „Dvojzápas sa uskutoční v rámci prípravy na májové majstrovstvá Európy, ktoré sa uskutočnia v Prahe. Cieľom týchto prípravákov s úradujúcimi vicemajstrami Európy je vyskúšať v zápasovom nasadení niekoľko nových hráčov,“ hovorí kapitán slovenskej reprezentácie Anton Bahna a pokračuje: „Pre domácich fanúšikov je zaujímavé, že kostru národného tímu tvoria hráči zo Žiliny, ktorí sa budú chcieť pred domácim publikom ukázať v čo najlepšom svetle. Myslím si, že to je dostatočnou pozvánkou pre všetkých športových fanúšikov.“

Český výber pricestuje pod Dubeň v najsilnejšom zložení, obohatený o niekoľko čerstvých majstrov Európy do 21 rokov. Naposledy sa ČR vs. SR stretli vo štvrťfinálovom zápase na ME 2012 v Bielorusku, kde Slováci prehrali 5:3. „Keďže Čechom patrí v európskom ratingu tretia priečka a Slovákom ôsma, môžeme sa tešiť na veľmi kvalitné zápasy. Radi by sme nadviazali na zašlú slávu slovenského sálového futbalu, ktorý na začiatku 90-tych rokov patril k absolútnej európskej špičke,“ dopĺňa Anton Bahna.

Trochu z histórie Slováci sa v roku 1995 stali majstrami Európy. Leví podiel na tom mal žilinský špílmacher Edo Baláž, ktorý v roku 1998 získal spolu s ďalším žilinským hráčom Jarom Súkeníkom aj bronz z ME. Po úspešnom období slovenský sálový futbal de facto zanikol, až kým sa ho nerozhodli oživiť práve Žilinčania. Tí sa v roku 2012 po dlhých štrnástich rokoch zúčastnili na ME v Bielorusku, kde obsadili pekné 6. miesto. V kádri, zloženom výhradne zo žilinských hráčov, sa vtedy predstavil aj spomínaný Edo Baláž, či dvojica futsalových reprezentantov Marek Bahna a Michal Németh. Momentálne tvoria základ reprezentácie opäť Žilinčania, ktorí tajne snívajú o návrate na európske medailové pozície.

(róbert kašša,

http://novinyzilinec.sk/sport/ceskoslovenske-derby-po-dvadsiatich-rokoch )


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (1)

kcepec napísal:

aký je rozdiel futsalu - sálového futbalu? viac čítajte v článku http://www.sportvin.sk/clanky/1084

Pridané: 06.02.14 22:56.
Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.