SHbÚ: zaujímavé stretnutie pred jarnou časťou.

SHbÚ: zaujímavé stretnutie pred jarnou časťou.

Začiatok jarnej časti sa blíži a tak bol Martin, v sobotu 8. februára 2014, miestom tradičného stretnutia zástupcov extraligových klubov. Samostatne prerokovávaná kategória seniorov mala viaceré zaujímavé témy:

  • Baráž, termíny, obsadenie, systém – neoficiálne je až osem záujemcov, ktorí budú bojovať o jedinú extraligovú miestenku už novým postupovým kľúčom. Noví záujemcovia si medzi sebou zahrajú akési barážové predkolo a jeho víťaz vyzve zostupujúci tím z extraligy. Až následná séria na dva víťazné duely určí účastníka hokejbalovej extraligy seniorov v novej sezóne 2014/15. Predkolový turnaj je termínovo stanovený na 20. do 22. júna 2014, barážová séria potom 4. až 6.7.2014.
  • Termíny extraligy 2014/15 – v roku 2015 budú opäť Majstrovstvá sveta a tie sú limitujúce obzvlášť pre dĺžku jarnej časti. Hrať by sa malo „svižnejšie“ ako v prebiehajúcej sezóne. V sobotu 6.9.2014 by mal odštartovať nový ročník 2014/15, jesenná časť by finišovala 29.11.2014. Po prestávke by sa pokračovalo 28.2.2015 a posledným hracím dňom piateho finálového duelu by bol 30. máj 2015. Do MS 2015 potom zostanú na reprezentačnú prípravu necelé tri týždne.
  • Návrh spoločnej česko-slovenskej súťaže – česká strana predložila návrh dvoch hracích modelov. Náročnejší variant bude mať podobu klasickej spoločnej česko-slovenskej extraligy s 10 tímami, 6 českých a kvarteto slovenských zástupcov, nadstavba vo forme play-off. Družstvá z oboch krajín by už potom nehrali svoju domácu súťaž. Druhý variant je ekonomickejší, podoba kvázi spoločného pohára, ktorý by sa hral v iných termínoch ako je extraliga. Hralo by sa systémom „jar – jeseň“, iba v halách, čiže dva turnaje vo februári, dva v auguste a finále v októbri. Hracími miestami by boli kryté plochy - Most a Plzeň v Čechách, u nás Bratislava a Gajary. Osem účastníkov, štyria z každej krajiny. Všetko finančné krytie bude v kompetencii klubov, ktoré sa majú rozhodnúť do polovice marca 2014.
  • Druhá slovenská liga - opäť ožila iniciatíva na vznik nižšej národnej súťaže. Limitujúcimi sa zdajú náklady na činnosť rozhodcov. V prípade extraligy už únia pokrýva ich cestovné náklady, diéty a ubytovanie. Všetci aktuálni záujemcovia o extraligovú baráž budú oslovení aj s možnosťou účasti v druhej lige, ktorá by mohla byť geograficky rozdelená na západ a východ. V tejto súvislosti bola prezentovaná aj myšlienka o zúžení najvyššej slovenskej súťaže na 10 účastníkoch, oproti súčasnému tuctu. Znamenalo by to voľnejší hrací kalendár, menej dvojkôl, zvýšenie kvality, ekonomickú úsporu, ... . K hlasovaniu o tomto návrhu ale nakoniec neprišlo.
  • Časomerači/zapisovatelia – premiérovo absolvujú školenie, spolu s rozhodcami, aj časomerači a zapisovatelia. Táto potreba vyplynula z množstva problémov pri spracovaní zápisov o stretnutí. Pravidelne v nich chýbajúce čísla strelcov gólov, asistentov, potrestaných, častokrát je náročné identifikovať mená a podobne.
  • Dohrávky – neúmerné množstvo odložených zápasov si vyžaduje sprísnenie režimu. Narastá snaha rozlišovať, či je odloženie zápasu z dôvodu optimalizácie nákladov alebo pre „náhle ochorenia“. Odhlasovalo sa, že tím môže mať na vlastnú žiadosť odložené jedno stretnutie. Spolu s dohodou o odložení stretnutia musí byť automaticky stanovený aj nový záväzný termín, ktorý môže zmariť už iba nespôsobilé počasie resp. rozhodnutie riadiaceho orgánu. Rovnako bude tendencia dohrať jesenné „odkládky“ ešte počas jesene.
  • Extraligový kolotoč odštartuje seniorskými dohrávkami v prvý marcový deň.

Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (0)

Zatiaľ tu nie je žiadna diskusia.

Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.