Extraliga seniorov: polovica základnej časti.

Extraliga seniorov: polovica základnej časti.

Hokejbalová extraliga seniorov má za sebou jedenásť kôl. Pri dvanásťčlennom pelotóne to znamená, že sa odohrala prvá polovica základnej časti. V článku nájdete krátke zhodnotenie jednotlivých tímov:

1. miesto Nitrianski Rytieri Nitra (8 výh., 2 pr. po sn, 1 pr., sk.: 57:28, 26 b.)

„Nováčik“ súťaže má momentálne jednoznačne najlepšie podmienky na Slovensku: krytá tréningová plocha a silné finančné/organizačné zázemie. Káder je zložený z viacerých kútov Slovenska, keď sa pod Zobor sústredili hráči napr. zo Žiliny alebo Bratislavy. Rytieri mali výnimku, keď všetkých 11 kôl absolvovali na domácom ihrisku. Aj napriek tomu sa nevyhli až trom zakopnutia. Prehra s Ružinovom možno nie je veľkým prekvapením. Avšak stratu bodov s Pruským a so Žilinou, aj keď až po samostatných nájazdoch, málokto predpokladal. Po „domácej“ šnúre zápasov nasleduje šnúra ciest za súpermi a až odvetná časť naplno preverí hráčsky káder.

2. miesto HbK 87 Skalica (8 v.,  1 v. po sn., 2 pr., sk.: 52:28, 26 b.)

Záhoráci sú jednoznačne najväčším pozitívnym prekvapením doterajšieho priebehu. Skaličania, síce s okliešteným, ale o to kvalitnejším kádrom majú najvyrovnanejšiu výkonnosť. V ostatnom zápase v Nitre veľmi neoslnili (4:1), ale okrem vysokej prehry na Ružinove (8:2), nemali výrazné herné prepady. Trikrát to ale mali veľmi „tesné“, zhodou okolností vždy doma: Pruské (4:3), Žilina (3:2), Martin (3:2 sn). Tím je silný „dopredu“ aj „dozadu“. O druhý najväčší počet strelených gólov (52) sa mierov vrchovatou pričinila dvojica Martinusík – Galbavý (spolu 26). Obaja menovaní sú na špici kanadského bodovania, pričom Martinusík je aj najlepším strelcom (16 g.). Nemenej dobre je na tom aj obrana. Spolu s Nitrou inkasovali Skaličania iba 28 gólov, čo ich radí na druhú priečku v tomto ukazovateli.

3. miesto Reebok Ružinov Bratislava (8 v., 1 pr. po sn., 1 pr., sk.: 50:25, 25 b.)

Ružinovčania sú síce priebežne až na treťom mieste, ale majú k dobru zápas v Žiari n. Hronom. Ako jediní zatiaľ porazili Nitru v riadnom hracom čase, ale napríklad prehrali na ihrisku úradujúceho majstra LG TPS Bratislava. Ako jeden z trojice tímov má Ružinov výhodu krytého ihriska. Bratislavčania sa môžu pochváliť najlepšou obrannou v súťaži – majú iba 25 obdržaných gólov. Vyspelý káder bude mať po neúspechu v ostatnej sezóne určite opäť najvyššie ambície.

4. miesto ŠKB Izoglobal Kappa Martin (7 v., 1 pr. po sn., 3 pr., sk.: 48:30, 22 b.)

„Tradičný“ účastník finále je zvyknutý na lepšie tabuľkové umiestnenie, ale káder sa pred sezónou omladil a ako sa ukazuje, nestratil výraznejšie na kvalite. Martinčania boli na svojom ihrisku stopercentní, horšie to už bolo u súperov. Odtiaľ majú všetky štyri prehry, prekvapujúca je predovšetkým posledná na Profise, po futbalovom výsledku 1:0. Aj napriek odchodu najagilnejšieho útočníka Hrivnáka do Nitry, je Izogloval na štvrtom mieste v počte strelených gólov (48).

5. miesto ŠK 98 Pruské (5 v., 1 v. po sn, 5 pr., sk.: 47:37, 17 b.)

V strede ligového pelotónu sa vytvorila skupina družstiev, ktorá už má odstup od špice. Zatiaľ vedie Pruské, ktorému k tomu pomohlo ostatné víťazstvo so susedom v Žiline, keď o plnom bodovom zisku rozhodol gól sekundu pred záverečnou sirénou (2:3). Pruské sa tiež môže pochváliť skalpom z Nitry (5:6 po sn). Na úplne opačnej strane je domáce zaváhanie s Profisom (3:6), alebo s Vrútkami (2:3). Zaujímavosťou je, že až 4 výhry z celkových šiestich, si Pruské priviezlo od súperov.

6. miesto HBK Kometa Vrútky (5 v., 6 pr., sk.: 38:45, 15 b.)

Najzaujímavejším vývojom prešli Vrútky. Bronzový tím z minulej sezóny nezačal dobre. V prvom kole prehra v derby zápase v Martine (7:2), prehra u nováčika v L. Mikuláši (3:2). V treťom kole „chvíľkové“ precitnutie po výhre 3:5 v Žiari. Nasledovali ďalšie dve prehry v Nitre a v P. Bystrici a družstvo seniorov bolo na rozpadnutie. Po piatich zápasoch iba tri body. Potom sa Kométa zázračne naštartovala a zvíťazila trikrát v rade. Tím sa opäť pozviechal a postupne sa posúva nahor. Určite tomu dopomôže aj rozlosovanie, keď všetky zápasy odvetnej časti odohrajú Vrútočania pred domácim publikom. Doposiaľ mali pre nedostatočné rozmery ihriska výnimku, ale po úspešnej rekonštrukcii ich čaká 11 zápasov v pozícii hostiteľa.

7. miesto HBC Žirafa Žilina (4 v., 1 v. po sn., 6 pr., sk.: 32:40, 14 b.)

Žirafy pred sezónou prežili zemetrasenie v zostave. Po 23 zmenách nezostal kameň na kameni. Odišlo, alebo aktívnu činnosť ukončilo 11 hráčov, napr. až pätica nastupuje v drese Nitry. Práve pod Zoborom boli žirafy úspešné, keď zvíťazili 4:5 po nájazdoch. Avšak body privezené z „vonku“, nedokážu žltozelení zdupľovať domácimi. Na svojom ihrisku sú ochotnými „darcami“, keď súperovi dožičili radosť z výhry až štyrikrát!!! Mrzieť môže prehra s LG Bratislava (0:3), alebo ostatná smolná s Pruským, keď sa rozhodlo sekundu pred záverečnou sirénou (2:3). Aj tieto výsledky sa podpísali pod aktuálnu siedmu priečku v nahustenej druhej časti tabuľky. Boj o účasť v play-off tak ešte určite prinesie zaujímavé duely.

8. miesto Profis Sharks Bratislava (3 v., 1 v. po sn, 5 pr., sk.: 27:33, 11 b.)

Profis je mužstvo dvoch tvárí. Dokáže odohrať výborné zápasy s favoritmi, ale následne prehrať s kýmkoľvek. Družstvo bodovalo so súpermi z hornej časti tabuľky, napr. s Ružinovom (4:3 sn), s Izoglobalom (1:0) alebo v Pruskom (3:6). Paradoxne však ťahalo za kratší koniec trebárs u nováčika v L. Mikuláši, doma vysoko prehralo so Skalicou (1:9). Treba ale dodať, že Profisu ešte chýbajú dve dohrávky: s LG Bratislava (zápas prerušený v 4. minúte pre nespôsobilú plochu) a v P. Bystrici. Prípadné bodové zisky tak môžu ešte viac zamiešať poradím a zoznamom kandidátov pre nadstavbovú časť.

9. miesto LG TPS Bratislava (3 v., 1 pr. po sn., 6 pr., sk.: 26:33, 10 b.)

Výsledky úradujúceho majstra sú asi najväčším doterajším sklamaním. Zostava prešla určitými zmenami a družstvo zatiaľ nedokáže nadviazať na minuloročné úspešné pôsobenie. LG nedostáva veľa gólov, ale horšie je to so vstrelenými (26). V tejto štatistike sú predposlední. Okrem ostatnej prehry s Vrútkami (4:8), ale výraznejšie neprepadlo v žiadnom meraní síl. Určite je prekvapením prehra na ihrisku v Žiari, 2:1 sn. . V odvetnej časti ale tím asi pôjde hore. K dobru majú tiež nedohrané derby s Profisom.

10. miesto MHbO Liptovský Mikuláš (3 v., 1 pr. sn., 7 p., sk.: 28:53, 10 b.)

Staronový účastník z Liptova, má rovnaký počet bodov ako LG. Vďačiť za to môže domácim výhram s Vrútkami, Profisom a Žirafom. Jediný bod z ihriska súpera získali v minulom kole v. P. Bystrici, keď neudržali trojgólové vedenie a rozhodlo sa až v nájazdoch. Na postup medzi prvú osmičku strácajú stále prijateľný bod.

11. miesto Double Team Žirafa P. Bystrica (2 v., 1 v. po sn, 7 p., sk.: 32:51, 8 b.)

Považská mala pred sezónou asi úplne inú predstavu o svojom pôsobení. Má síce k dobru odložený zápas s Profisom BA, ale osem bodov je asi trošku sklamaním. Po minulom ročníku, ktorý celý odohrala v Žiline, sa na začiatku aktuálnej podarilo rozšíriť ihrisko. Double Team už hráva pred domácim publikom, ale zatiaľ z toho nevie naplno vyťažiť. Mrzieť môžu aj vysoké prehry v Martine (9:3), alebo v Nitre (7:1). Pozmenený káder má určite vyššie ambície, veľa možno napovie už najbližší derby duel so Žilinou.

12. miesto Sport Trend Žiar n/Hronom (1 v., 1 v. po sn., 8 p., sk.: 20:54, 5 b.)

Možno podľa očakávania je na chvoste tabuľky absolútny nováčik na extraligovej mape. Družstvo má zaujímavé zázemie, keď hráva na krytej ploche bývalého zimného štadióna. To mu dáva potenciál pre ďalší rast. Žiar zatiaľ bodoval iba doma. Porazil Považskú Bystricu (3:2) a prekvapujúco aj LG Bratislavu (2:1 sn). Posledné miesto je dôsledkom najmenej potentného útoku (20) v kombinácii s najhoršou obranou (54).


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (0)

Zatiaľ tu nie je žiadna diskusia.

Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.