Protežovaný klub, ústretová únia.

Protežovaný klub, ústretová únia.

V najvyššej slovenskej hokejbalovej súťaži sa počas ostatného obdobia dejú udalosti, na ktoré nie sú účastníci zvyknutí. Svoju nespokojnosť sformulovali do spoločného stanoviska v podobe Otvoreného listu SHbÚ. Avšak nepokojnú atmosféru môže umocniť ďalšia zvláštna forma ústretovosti, opäť voči HBK Nitrianski Rytieri Nitra. Viac sa dočítate v nasledujúcom článku, ktorý bol zverejnený na klubovej webstránke LG TPS Bratislava:

 

ĎAĽŠÍ PRÍPAD "NESPOLUPRÁCE" ÚNIA vs. NITRA.

Vyjde tentokrát pravda von?

Hokejbalové vody Slovenska sa ešte nestihli ustáliť po probléme hráča Nitry Turčana a následnom konflikte divákov na zápase LG Bratislava s Nitrou a zdá sa, že hladinu rozvíri ďalšia kauza. Na povrch sa totiž v týchto dňoch dostala ďalšia pozoruhodná informácia, ktorá iba opätovne vrhá tieň podozrenia a dáva priestor ku špekuláciám, že jeden z klubov Slovenskej Extraligy má k únii bližšie ako zvyšných jedenásť. Áno, mám na mysli Nitrianskich Rytierov. Iba ťažko sa totiž bude niekto z tejto kauzy vyvliekať tvrdením, že to robil pre dobro hokejbalu. Vráťme sa o pár týždňov dozadu.

V termíne od 4.10 - 15.10.2010 bude sekretariát SHbÚ a tým aj Matrika SHbÚ zatvorené z dôvodu čerpania dovolenky. Preto žiadam všetky družstvá Slovenskej hokejbalovej extraligy seniorov, U19, U16 a U14, aby prípadné registrácie hráčov vybavili v budúcom týždni alebo až od 18.10.2010, keď zase budeme pracovať. Ostatné subjekty prosíme, aby všetku agendu odložili až po návrate z dovolenky t.j. po 18.10.2010. Za porozumenie Vám ďakujeme a ostávame s pozdravom.

Mgr. Róbert Košťál, gen. sekretár SHbÚ

Jaroslav Mihal, sekretár SHbÚ   

Prečo to spomínam? Pretože nie pre všetkých zostal sekretariát i matrika zatvorená... Dnešné vyjadrenie trénera slovenskej seniorskej hokejbalovej reprezentácie p. Romana Töröka bolo reakciou na otvorený list. Slúži mu ku cti, že sa k problému postavil ako chlap a ozrejmil niektoré veci aspoň takýmto spôsobom. Že sa neznížil k podobným alibizmom ako prezident únie, ktorý sa zmohol iba na jediné, zrušiť Mamut Cup. Turnaj, pre ktorý bol upravený harmonogram celej ligy a s ktorým samozrejme súhlasili všetky kluby. V každej demokratickej krajine (áno pán prezident, tento fenomén máme už aj na Slovensku nejakú dobu) je pochopiteľné a logické, že človek ktorý vládne veľkej organizácii akou Slovenská hokejbalová únia nesporne je, musí rátať aj so situáciami, ktoré sú nie celkom po vôli jemu samotnému. Napríklad stav účtovníctva by mal byť k dispozícii po každej sezóne automaticky a nie iba v prípade, ak o to požiadajú otvoreným listom zástupcovia klubov. Človek na takomto poste predsa musí počítať s tým, že je pod zvýšeným dohľadom celej hokejbalovej verejnosti a že sa mu takpovediac bude pozornejšie pozerať na prsty. Preto nerozumiem reakcii, akú prezident zväzu zverejnil. Pritom listom ho nik nenapádal, ani verejne neurážal. Kluby očakávali iba vysvetlenie, ktorého sa zatiaľ nedočkali. Reakcia síce prišla, ale bola veľmi strohá a mnoho bodov zostalo nezodpovedaných. Po dnešku však očakávame, že sa k veci postaví jasnejšie nielen prezident únie, ale najmä spomínaný tréner reprezentácie. Čo sa teda udialo?

Nič zvláštne, ak si však zoberieme do úvahy vyššie spomínaný mail a súvislosti s udalosťou ktorá sa stala, prídeme k jednoznačnému záveru, že Nitrianski Rytieri ozaj nerešpektujú pravidlá. Keď však tieto praktiky presadzujú aj s pomocou vedúcich predstaviteľov únie, je to o to závažnejšie. V čase dovolenky boli totiž na SHbÚ zaregistrovaní dvaja hráči Rytierov, a to už v minulosti spomínaný Imrich Turčan a Martin Švec. Registráciu nevybavoval nikto iný ako tréner reprezentácie Török... Spôsobom ozaj neštandardným, ktorý hrubo odporuje registračnému poriadku.

Po prvé: p. Török nemal prístup ku hráčskej databáze,  to znamená, že nemohol vedieť, či spomínaní hráči nepatrili v čase registrácie inému mužstvu, alebo či neboli v tom čase v treste.

Po druhé: Okrem databázy nemal p. Török ani pečiatku, čiže hráčom boli vydané registračné preukazy bez nej. To znamená, že táto pečiatka chýbala aj na súpiske, ktorá bola potvrdená iba podpisom p. Töröka. Do poriadku sa táto vec dala až po návrate predsedu ŠTK p.Mihála z dovolenky.

 

Čo z toho vyplýva? Nie je jasné a mnohým vŕta hlavou, prečo predstavitelia Nitry tak horlivo žiadali o registráciu spomínaných hráčov. Ani jeden totiž podľa všetkého v čase po tejto čudnej registrácii nenastúpil na súťažný zápas. Mnohí z nás, ktorí sa pohybujú v tomto prostredí majú rovnaký názor aj v „ochote“, akým sa hráči doregistrovali. Tréner reprezentácie sa na margo tejto kauzy vyjadril, že to urobil pre dobro hokejbalu. Nám to však skôr pripadá, že išlo zasa o medvediu službu pre Nitranov. V každom prípade sa obišli smernice, registrovať hráča nemôže každý človek, ktorý sa pohybuje náhodou  v priestoroch únie. Predstavte si, že by bolo pre dobro hokejbalu žiadané od niektorého klubu, aby hráčovi napríklad znížili trest. Bez zasadania samotnej DK, len tak na chodbe. Veď je to pre dobro hokejbalu...


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (0)

Zatiaľ tu nie je žiadna diskusia.

Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.