DFŽL Žilina: vysvetlenie niektorých pravidiel.

DFŽL Žilina: vysvetlenie niektorých pravidiel.

Z pozície laika mi vyjadrenie sa k pravidlám veľmi neprináleží, ale aj tak skúsim. Ostatné dva víkendy som, ako časomerač, absolvoval asi tri desiatky zápasov. Viaceré z nich mali spoločné, samozrejme okrem množstva nespokojných reakcií na verdikty rozhodcov :), aj rozdielny pohľad na výklad resp. „nedávnu“ zmenu futsalových pravidiel. Diskusia k jednému z nich, konkrétne k opakovanej hre brankára, sa odohrala (doplním, že slušná) priamo na ploche ale aj na webe, pri stretnutí Bánová – Celtic. Nielen pre tento prípad ale aj preto, aby sme sa v budúcnosti mohli vyhnúť úplne zbytočným nedorozumeniam, pripájam tie najdôležitejšie úpravy. Účinnosť nadobudli v lete pred ligovou sezónou 2010/11. Takže tu je malý prehľad tých najviac „konfliktných“:


1.    V zmysle zmien v Pravidlách futsalu 2010, je dovolené začať stretnutie, ak majú obidve družstvá na hru troch a viac hráčov

Pravidlo č. 3 – počet hráčov

Stretnutie sa nesmie začať, ak jedno z družstiev má menej než troch hráčov.
Stretnutie sa tak môže začať, ak je na hru pripravený aspoň minimálny počet hráčov potrebných na pokračovanie v stretnutí. V prípade, že kedykoľvek počas stretnutia má družstvo menej než troch hráčov, stretnutie sa ukončí.

2.    Sklz sa viac nepovažuje za priestupok voči pravidlám

To znamená, že sklz sa posudzuje rovnako, ako ktorýkoľvek iný zákrok. Ak je sklz prevedený bezstarostne, bezohľadne alebo neprimeranou silou, nariadi sa priamy voľný kop (a udelí sa osobný trest, ak je to nutné). Každý zákrok, ktorý ohrozuje bezpečnosť súpera musí byť považovaný za surovú hru.

Získanie lopty samo o sebe nie je zákrokom, ktorý sa vždy považuje za bezpečný. Rozhodca musí dávať pozor, akým spôsobom bol zákrok prevedený, vrátane akcií, ktoré nasledovali po kontakte s loptou. Ak hráč zahrá ako prvú loptu, no následne počas pohybu zasiahne aj súpera, rozhodca môže považovať zákrok za bezstarostný, bezohľadný alebo prevedený neprimeranou silou.


3.    Hoci lopta prejde na súperovu polovicu hracej plochy, brankár sa jej už nemôže opätovne dotknúť

Pravidlo č. 12 – fauly a nešportové správanie

Priestupky, za ktoré na nariaďuje nepriamy voľný kop
Nepriamy voľný kop sa nariadi pre súperovo družstvo, ak brankár sa dopustí jedného z nasledovných priestupkov:
-    má loptu pod kontrolou rukami alebo na nohe na jeho vlastnej polovici hracej plochy viac ako štyri sekundy
-    opäť sa dotkne lopty na vlastnej polovici hracej plochy potom, čo mu ju úmyselne kopol spoluhráč bez toho, aby sa jej súper dotkol, alebo s ňou hral
-    dotkne sa lopty rukou vo vlastnom pokutovom území potom, čo mu ju úmyselne kopol spoluhráč
-    dotkne sa lopty rukami vo vlastnom pokutovom území potom, ako dostal loptu priamo z kopu z autu od spoluhráča

Pravidlo č. 16 – hod od brány

Porušenia pravidiel a sankcie
Ak je lopta v hre a brankár sa jej opäť dotkne (okrem s jeho rukami) predtým, než sa jej dotkol súper (okrem prípadu, že sa jej nahodilo dotkol iný hráč v jeho družstve):

-    nariadi sa nepriamy voľný kop pre súperove družstvo z miesta, kde došlo k priestupku

Brankár nemôže dostať naspäť loptu na vlastnej polovici hracej plochy počas hry alebo po hode od bránky, ak sa jej predtým nedotkol súper. Je však naďalej umožnené, aby brankár dostal úmyselnú prihrávku na súperovej polovici hracej plochy bez toho, aby sa lopty musel dotknúť súperov hráč.

P.S.: ospravedlňujem sa L. Ďuratnému za ilustračnú fotku z Openligy, ale takáto momentka sa nedala nepoužiť.

Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (0)

Zatiaľ tu nie je žiadna diskusia.

Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.