Žilina - mesto dvoch tvárí: Žirafy ste menejcenné, mesto vás likviduje.

Žilina - mesto dvoch tvárí: Žirafy ste menejcenné, mesto vás likviduje.

Určite poznáte porekadlo – keď dvaja robia to isté nie, je to to isté. Zrejme v tomto duchu pripravilo Mesto Žilina rozpočet na rok 2012, a tým nastavilo aj finančné podmienky pre svoje dve, úplne totožné zariadenia – Centrá voľného času. K jednému, menšiemu Centru voľného času Spektrum sa zachovalo veľkoryso, až ďaleko nad rámec možného. Naopak to druhé – Centrum voľného času Žirafa, bezdôvodne diskriminuje. Kým prvé získalo oproti „štandardu“ aj bonus, pre druhé, ktoré sa za sedem rokov existencie vypracovalo na slovenskú jednotku, bude tento školský rok zrejme posledným. Suma schválených prostriedkov totiž nepokryje prevádzkové náklady, pričom financií pre Žirafu „prišlo“ dostatok, len sa zvláštnym prerozdelením niekam „rozkotúľali“. Krátka chronológia:


(November 2011)

-          Centrum voľného času Žirafa (ďalej už iba ako „Žirafa“) sa o podobe svojho rozpočtu, dozvedelo krátko pred zasadnutím Komisie školstva a mládeže - 30.11.11. Plánovaný objem nepokryje náklady, pričom došlo aj k výraznej nerovnováhe financovania v porovnaní s druhým Centrom voľného času Spektrum (ďalej už iba ako „Spektrum“). Navrhnutý rozpočet pre Žirafu predstavuje sumu 127,- €/člen, v prípade Spektra je to 191€/člen , spolu so 100 000,- € kapitálových výdavkov je to až 239,- €/člen!!! Činnosť Spektra je našim mestom „podporovaná“ sumou o 112,- € vyššou!!! ako pri Žirafe, ktorá v rozpočte žiadala aspoň 159,- €/člen. Obe zariadenia sú financované z mestského rozpočtu, avšak ten je v tejto kapitole naplnený podielovými daňami z rozpočtu štátneho (191,- €/člen), ktoré do „kasy“ prídu na túto činnosť . Mesto takýmto nastavením získa vo svoj prospech „na úkor“ Žirafy viac ako 419 624,86 €, ale Spektrum bude musieť dofinancovať sumou 100 000,- €. Len pre ilustráciu, rozpočet Spektra je aj s kapitálovými výdavkami 496 000,- €, Žirafa má 821 500,- €. Pomer členov do 30 rokov – 2 067 ku 6 447 „v prospech“ Žirafy.


(December 2011)

-          Na rokovaní mestského zastupiteľstva zo dňa 19.12.11 bol problém financovania Žirafy otvorený poslancom Ničíkom J., ale rozpočet pre centrá voľného času bol schválený bez zmien. Odbor školstva navrhol, komisie odobrili, poslanci schválili, primátor podpísal. V čase schvaľovania bolo zrejmé, že prostriedky pre Žirafu nebudú dostatočné.


(Január 2012)

-          Na ďalšom mestskom zastupiteľstve (23.1.12) bola znova otvorená otázka financovania Žirafy, tentoraz poslancom Fiabánem. Opäť nebolo ponúknuté systémové riešenie ani žiadna odpoveď. Naopak, do oboch centier bola navrhnutá finančná kontrola a zaznel osobný prísľub primátora, že Žirafa nebude musieť obmedziť svoju činnosť. S dodatkom, že ak jej budú chýbať financie, má si požiadať o ďalšie :).

-          Prebehli rokovania na úrovni Odboru školstva a mládeže, Odboru ekonomického,  Obecnej školskej rady, ..., ako aj stretnutia s poslancami, primátorom, avšak bez relevantnej odpovede na základnú a jednoduchú otázku: prečo sú v rovnakých zariadeniach rozpočty nastavené výrazne rozdielne?


(Február 2012)

-          Aj na treťom mestskom zastupiteľstve za sebou (20.2.12), bola Žirafa na „pretrase“. Poslanci odsúhlasili do plánu Útvaru hlavného kontrolóra vykonanie finančných kontrol v oboch centrách, ešte v prvom polroku 2012. To ale nebolo všetko. Poslanci iniciovali „poslaneckú návštevu“ a tušíte správne, iba vo finančne znevýhodnenej Žirafe. Urobili tak po schválenej finančnej kontrole!!! (Asi mi uniká význam takéhoto kroku.) O to viac v situácií, že všetko dôležité je už viac ako rok na internetovej stránke Žirafy – zmluvy, faktúry, objednávky, ... . Poslanci naviac môžu nahliadnuť do triednych kníh alebo do pokladne.  Ani tá ale nebude 5. marca 2012 k dispozícii, nakoľko celé účtovníctvo bolo odovzdané Útvaru hlavného kontrolóra pre účely kontroly schválenej tými istými poslancami, na tom istom zastupiteľstve!!! Poslanci si zrejme urobia aspoň obhliadku našich priestorov :).

-          Ešte jeden zaujímavý moment zo zastupiteľstva: tesne pred iniciovaním prieskumu si poslanci vypočuli závažné informácie od primátora. Ten prítomných informoval, že aj napriek väčšinovému podielu Mesta Žilina v Žilinskej parkovacej spoločnosti, nie sú zástupcovia mesta prizývaní na zasadnutia orgánov spoločnosti a väčšina informácií o činnosti a fungovaní spoločnosti prichádza „z druhej ruky“. Tento fakt však nebol pre poslancov dostatočným dôvodom na vykonanie prieskumu, naopak prídu do Žirafy, ktorá bola s mestom vždy súčinná :).


(Marec 2012)

-          V zmysle záverov januárového zastupiteľstva Žirafa požiadala Odbor školstva a mládeže o dofinancovanie. Písomná odpoveď neprišla, a tak bola táto žiadosť prerokovaná na Komisii školstva a mládeže (1.3.12). Výsledkom je, že momentálna situácia sa nezmení, minimálne do uzavretia kontroly (apríl/máj 2012). Žirafa bude aj v ďalších mesiacoch dostávať iba tie nedostatočné prostriedky, ktoré jej boli schválené v diskriminačnom rozpočte. Sľub primátora mesta tak zostal nenaplnený.


Za viac ako tri mesiace, počas ktorých sa vedenie Žirafy snaží nájsť riešenie, nedokázal nikto z kompetentných vysvetliť dôvod výrazne rozdielneho financovania. A odpoveď zrejme ani tak skoro nepríde, určite nie pred ukončením finančnej kontroly. Jediným doterajším mediálnym výstupom zo strany mesta je reakcia v internetovej verzii regionálnej časti denníka SME . Žiaľ, tá nepopisuje skutkový stav a nedáva jasné vysvetlenie na rozdielné financovanie: „Nákladovosť na prevádzku Spektra ovplyvňuje fakt, že má v správe 3 budovy a Žirafa iba jednu. Odbor školstva a mládeže pri tvorbe rozpočtu vychádza z reálnych mzdových a prevádzkových nákladov, vrátane nákladov na energie. Preto je logické, že Spektrum má vyššie náklady na energie.“ ... „Výška poskytnutých finančných prostriedkov sa budú v priebehu roka pre všetky zariadenia priebežne prehodnocovať, v závislosti od skutočného čerpania a ich potrieb. Zariadenia nemajú rovnakú výšku dotácie na mzdy a prevádzku, nakoľko sú tu rozdiely vo vekovej štruktúre zamestnancov a ich miezd. Rozdiel je aj vo vynakladaní prostriedkov na prevádzku budov, pretože sú v rôznom technickom stave“:

-          Je zbytočné písať o tom, že viac ako trikrát väčšia Žirafa si vyžaduje úplne iné priestorové zázemie ako Spektrum, avšak z vyjadrenia mesta vyplynul úplný opak. Žirafa sídli v staršej mestskej budove, ktorej energetické štandardy nezodpovedajú dobe, napr. vo väčšej časti sú pôvodné drevené okná. Samozrejme platí nájom, energie a podobne. Naopak sídlo Spektra sa iba nedávno menilo, zo starej budovy Rosenfeldovho paláca sa sťahovalo do úplne nových priestorov bývalej židovskej školy, ktorá bola mestom zrekonštruovaná v náklade cca 600 000,- €.

-          Žirafa svoje aktivity pre viac ako 6 400 členov realizuje v dvoch prenajatých budovách, v 17 školských zariadeniach (telocvične a priestory základných alebo stredných škôl), v dvoch športových halách, v Dome techniky, na zimnom štadióne, plavárni, na 19 futbalových ihriskách, tenisových kurtoch, v squash hale, posilňovniach, dvoch tanečných sálach, ..., dovedna na viac ako 70 miestach.Okrem toho má vo svojej správe Športovú halu na ul. V. Javorku, 3 hokejbalové ihriská vrátane obslužných priestorov, skatepark. Pochopiteľne všade platí prenájmy, režijné náklady prípadne aj opravu a údržbu. Už je len detailom, že priestory sídla Žirafy využíva BEZPLATNE napr. Klub dôchodcov. V športovej hale na ul. V. Javorku sa BEZPLATNE realizujú zápasy mestských školských líg alebo v nej prebiehajú BEZPLATNE hodiny telesnej výchovy susediacej základnej školy.

-          Podľa vyjadrenia mesta je rozpočet zostavený na základe reálnych mzdových a prevádzkových nákladoch. Schválený rozpočet pre Žirafu tieto náklady nepokryje, bolo to známe v momente hlasovania. Už v priebehu marca bude Žirafa v platobnej neschopnosti. Nehovoriac o zvrátenej logike, ktorá vôbec nepodporuje šetrenie a nemotivuje efektívne nakladať s prostriedkami. O čo viac ušetríte na prevádzke, o to nižší bude rozpočet. Nezostávajú tak prostriedky na rozvojové programy, ani rezerva pre prípadné neočakávané udalosti. Na jeseň by mal byť dokončený športový areál ŠportCentrum na Karpatskej ulici. Žirafa by mala financovať väčšiu časť prevádzky. V danej situácii a pri súčasnom nastavení to nebude možné.

-          Schválené prostriedky sú na úrovni 66% z objemu, ktoré získa mestský rozpočet od štátu na činnosť Žirafy. Mestskej kase tak „zarobí“ na ľubovoľné použitie približne 419 000,- €. Naopak Spektrum dostane 100% a to ešte bez schválených kapitálových výdavkov - 100 000,- €. Tie mesto musí hľadať vo vlastných rezervách alebo bude fungovanie Spektra na úkor niekoho iného. Podobná disproporcia vo financovaní sa už objavila aj na sklonku minulého roka. V rámci krátenia bol rozpočet Žirafy znížený o 126 100,- € - 31,- € na člena. Obdobný moment pre Spektrum znamenal zníženie o 8 695,- €, resp. 6,- € na člena.


Ďalším problémom bude onedlho finančné zabezpečenie letných prázdninových aktivít detí – „denné tábory“. Žirafa obsiahne celých osem týždňov, ale ako dopadne toto leto nikto netuší. Program sa začína pripravovať už v mesiacoch marec/apríl. Hľadajú sa lokality, ubytovania, atď. . Ako má Žirafa riešiť túto činnosť, keď financie chýbajú na základné fungovanie. Približne 800 rodičov, ktorí rátajú s letnou činnosťou Žirafy, bude musieť uhradiť všetky náklady. Lebo rozpočtové peniaze na to určené sa používajú niekde inde.


Suma, sumárum, v Žirafe prebehne niekoľkotýždňová finančná kontrola, poslanecký prieskum, ... a systémové riešenie v nedohľadne. Na Mestskom úrade sa vedie dezinformačná kampaň a mesto uvažuje o zlúčení svojich dvoch centier voľného času, resp. o zániku Žirafy. Prečo nemá zlučovaciu myšlienky aj pri troch umeleckých školách, alebo 18 školských zariadenia je záhadou. Rovnakou záhadou ako relevantná odpoveď na to, čo sa už tri mesiace pýtame – prečo také rozdielne financovanie?


Zatiaľ teda trvá podivný stav - rodičia prihlásia svoje dve deti na voľnočasové aktivity do dvoch mestských centier. To, ktoré sa dostane do Žirafy bude finančne výrazne znevýhodnené v porovnaní s tým v Spektre. Čas rýchlo beží, Žirafa v marci nebude schopná splácať svoje záväzky. Bude musieť navýšiť príspevky od členov minimálne o 100%. Už dnes je ale Žirafa výrazne drahšia ako Spektrum. Členský poplatok na činnosť predstavuje v priemerne 20,- € na člena, v Spektre to je polovica - 10,- €. Asi by ste sa od nového školského roka mali prehlásiť tam, ale to by už mestská kasa neutiahla :). Veď by jej chýbalo minimálne „voľných“ takmer 419 tis. €, ktoré na činnosť Žirafy neprídu. Lebo niekto tam hore sa rozhodol, že jej „vykrúti ten dlhý krk“. Motív „vraždy“ je nejasný, zatiaľ.


Žirafa funguje od roku 2003, najskôr ako neštátne a v súčasnosti ako obecné školské zariadenie – Centrum voľného času. Je najväčšou organizáciou svojho druhu na Slovensku, pričom každoročne priberá do svojich radov stovky nových členov. Za ostatné roky sa popri tvorbe voľnočasových aktivít  spolu s mestom podieľala na príprave a výstavbe viacerých športovísk a priestorov, ktoré slúžia verejnosti - Športová hala ul. V Javorku, hokejbalové ihriská, skatepark, bikrosová trať, ŠportCentrum na Karpatskej, ... .


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (3)

Heno18 napísal:

Smutný článok... Takto to vyzerá keď sedí na kompetentných stoličkách banda neschopných diletantov... :-( Držím palce a verím, že sa nájde nejaké riešenie a Žirafa prežije!!

Pridané: 08.03.12 18:18.
kcepec napísal:

V zmysle toho čo som napísal už článku, žirafa vyčerpala všetky možnosti na riešenie. Niekto tam „hore“ sa takto rozhodol a toto je výsledok. Prečo je to tak, sme sa za tie mesiace nedozvedeli. K tým takmer 420 tis. €, ktoré „zostali“ v mestskej kase z aktivít žirafy, je napríklad možné ešte pripočítať takmer 100 tis. € zaplatených nájmov a služieb spoločnostiam alebo organizáciám v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta (školy, plaváreň, zimný štadión, ... ). Sedliackym rozumom mysliaci hospodár by si takúto organizáciu chránil. Žiaľ, u nás sa väčšej ústretovosti a podpore dostáva iným.

Pridané: 08.03.12 19:13.
kcepec napísal:

V pondelok 5.marca prebehla v Žirafe návšteva poslancov mestského zastupiteľstva. Žiaľ, prieskum bol prerušený, nakoľko paralelne prebieha finančná kontrola Útvaru hlavného kontrolóra. Tú schválili poslanci na tom istom zastupiteľstve, na ktorom iniciovali aj pondelňajší prieskum. K dispozícii tak logicky nebola väčšina dokumentov, ktoré požadovali.

Pridané: 08.03.12 15:13.
Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.