DFŽL ŽA: informácie zo stretnutia zástupcov klubov.

DFŽL ŽA: informácie zo stretnutia zástupcov klubov.

Vo štvrtok 3.októbra 2013 sa na pôde žilinskej Spojenej školy Kráľovenej Pokoja na Závaží uskutočnilo stretnutie zástupcov klubov a ďalších fánušikov Futsalovej Žirafa Ligy. Nosnou témou bola blížiaca sa futsalová sezóna 2013/14. Stretnutie viedol zástupca Žirafy „2“ - Michal "Polky" Polák.

Ten na úvod poďakoval prítomným za účasť ale predovšetkým za prihlásenie sa do aktuálne ročníka. Po značnej mediálnej kampani zo strany mesta Žilina, ktoré sa intenzívne snaží o násilné prebratie dlhodobo budovaných súťaží, počet registrovaných tímov výrazne neklesol. K zmenám síce prišlo ale ani zďaleka neboli tak významné ako by si „tiež fanúšikovia“ priali a želali. Ďakujeme za takýto prejav vašej súdržnosti. Jej výsledkom je účasť 83 tímov v siedmych ligách – I. liga má 10 tímov, II. až VI. po 12 tímov a v VII. lige zvyšných 13.

Nasledujúcou témou bol apel na zodpovednosť resp. ohľaduplnosť. Tá by mala mať dva hlavné smery – zdravý rešpekt k rozhodcom/súperom/k sebe navzájom„ochranársky vzťah“ k priestoru, v ktorom budeme hrávať. Výkony rozhodcov budú vždy na pretrase a maximálna spokojnosť s riadením zápasov je asi nedosiahnuteľným snom. Avšak bez nich by stretnutia nemohli fungovať aj napriek tomu, že občas si nejeden z vás povzdychne: „to sme si takto mohli odpískať aj sami“. Prosíme vás o potrebnú tolerantnosť a slušnosť pri vzájomnej komunikácií aby sa predišlo zbytočným konfliktom. Športové emócie sú fenomén, s ktorým sa každý vyrovnáva individuálne, ale aj tak vás prosíme o dodržanie aspoň elementárnych pravidiel slušnosti. Do tejto kategórie si pridajte nielen osoby riadiace zápas, ale aj časomeračov a predovšetkým protihráčov. Všetci si chceme zahrať a nikto nechce byť zranený fyzicky, ani inak. Vždy je to o nás a individualite každého jedného z nás. Šport, ktorý obľubujeme by nás mal spájať a nie rozdeľovať. Aspoň náznak starostlivého pohľadu majte aj k majetku a vybaveniu telocviční, v ktorých budú duely prebiehať. Svojim správaním robíte reklamu futsalovej komunite a v tomto prípade sa určite nespoliehajte na „aj zlá reklama je reklama“. Ihriská momentálne zháňame v pote tváre a každé naše/vaše zakopnutie môže mať negatívny dopad na úplne všetkých.

„Šéfom“ disciplinárky bude aj naďalej Pavel Papaj. Okrem rozhodovaní o trestoch bude opäť „skladať“ víkendové vyžrebovania. Svoje požiadavky na najbližší hrací deň alebo najvhodnejší čas zasielajte emailom vždy do nedele večer – 20.00 hod. . Vzhľadom na obmedzené priestorové možnosti a veľkosť súťaže nie je vždy možné naplno vyhovieť vašim požiadavkám ale vždy bude snaha splniť vaše očakávania v čo najväčšej miere.

Všetky potrebné náležitosti súvisiace so súťažou – rozpis súťaží, disciplinárny poriadok, sadzobníky a podobne, budú v krátkom čase zaslané emailom vedúcim družstiev. V pravidlách nastala jedna „drobná“ zmena. Za prešľap pri aute bude brané až úplné prekročenie chodidla za autovú čiaru. Zmena nastala aj pri treste za udelené červenú kartu. Po ČK už nebude možnosť podmienečného trestu, vo všetkých prípadoch bude nasledovať trest nepodmienečný s automatickým zastavením činnosti.

Veľká časť stretnutia bola venovaná aj hracím miestom, teda ihriskám, na ktorých sa bude hrávať. Žiaľ, z rozhodnutia mesta Žilina sme opäť nielen futsalovými ale aj florbalovými „bezdomovcami“. Športovú halu na ul. V. Javorku, ktorú sme myšlienkovo pripravili, projektovo zabezpečili, podieľali sa na jej výstavbe aj spolufinancovaní, ktorú sme roky spravovali, financovali prevádzku a udržiavali, už nie je v našej správe. Objekt, ktorý bol domovským stánkom pre súťaže a tréningy nám dnes už nepatrí. Prišli sme o jedinečné zázemie, ktoré sa zatiaľ budeme snažiť nahradiť ŠH na Rosinkách a telocvičnou pri ZŠ na Hájiku. Rôzne šumy a „zaručené informácie“ o ŠH v Strečne sa nezakladajú na pravde. Celkom prekvapujúca bola pre nás vaša reakcia na občasné hracie miesto v podobe ŠH Predmier. Viac ako polovica z vás si to vie predstaviť ako alternatívu - radšej hrať ako byť cez víkend bez futsalu. Ako dlho zostane zakliata „naša“ bývalá hala na Javorku, ukáže až čas. Viac info (celkom zaujímavých) čoskoro v samostatnom článku.

Výkonný výbor bol doplnený o nového člena – Dušana Štaffena. Dlhoročného futsalového trénera, nadšenca, funkcionára asi nie je potrebné viac predstavovať. Rovnako plánujeme rozšíriť resp. doplniť nielen Disciplinárnu komisiu o nových členov, zástupcov hráčov alebo klubov. Týmto vás pozývame viac sa zapojiť do organizovania našej/vašej súťaže a sme otvorení každému dobrému nápadu a realizovateľnej myšlienke. Nezostávajte v anonymite ale prispejte svojou troškou námahy a záujmu pre celkové zlepšenie futsalového diania. Ďakujeme za váš záujem a ochotu.

Svoj priestor dostala aj diskusia. V nej ste nám adresovali viacero podnetov súvisiacich napr. s „umelým“ posilňovaním tímov pred začiatkom baráže, štartom hráčov v „A“ alebo „B“ družstvách, termíny zápasov a podobne. Všetko budeme postupne zapracovávať do pravidiel súťaže a aplikovať do praxe :-) .

Vo virtuálnom priestore sa budeme naďalej prezentovať na stránkach futsalzirafa.sportvin.sk alebo aktuality nájdete aj na FB. Podoba detailov jednotlivých zápasov zostane aj v novej sezóne zachovaná, pričom postupne pribudnú viaceré nové funkcionality a štatistiky. O všetkom vás budeme informovať. Ak sú nadšenci, ktorí sú ochotní naplniť udalosťami napr. zápasy svojich tímov, tak ma kontaktujte emailom na cepec@zirafa.sk . Vašu aktivitu oceníme bodíkmi, ktoré bude možné použiť pri obstaraní nielen futsalových športových potrieb.

Web stránky sa bude týkať aj jedna z viacerých noviniek. V zložitých disciplinárnych konaniach, pri závažných zápasových situáciách, skúsime otestovať „on-line“ podobu disciplinárneho konania s previnilcami. Transparentne na webe a v reálnom čase budete môcť sledovať rozhodovanie o výške trestu. V skratke bude zhrnutý priestupok, jeho ohodnotenie podľa sadzobníka, priestor na vyjadrenie dostanú všetci činovníci, prípadne ďalší svedkovia a do diskusie sa bude môcť zapojiť ktokoľvek z vás. Od takejto formy on-line konania si sľubujeme nielen väčšiu prehľadnosť ale aj vašu spoluprácu pri rozhodovaní, aby výstupy disciplinárnej komisie boli čo najviac objektívne a adresné.

Všetkým srdečne želáme úspešnú sezónu bez zranení!


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (0)

Zatiaľ tu nie je žiadna diskusia.

Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.