Openliga: bezprecedentné rozhodnutie II.

Openliga: bezprecedentné rozhodnutie II.

Prípad E. Valáška, ktorému Disciplinárna komisia Open ligy (ďalej ako DK) vymerala vysoký nepodmienečný trest v dĺžke troch mesiacov, je disciplinárne uzavretý. Bodku za incidentom zo stretnutia ŽFA Žirafa Žilina – L. Mikuláš dala Odvolacia komisia Open ligy (ďalej ako OK). Výsledkom je potvrdenie správnosti postupu DK OL a trest zostáva v platnosti. Už len čerešničkou na torte je to, že OK svoje rozhodnutie nestihla urobiť v predpísanej lehote 48 hodín. So svojím stanoviskom informovala klub až v utorok 15.2.2011, pričom riadny termín vypršal už v sobotu 12.2.2011 popoludní. Zdržanie zrejme spôsobila nejedna podivná formulácia, ktorá odporuje tomu, čo sa v skutočnosti stalo:

- „fyzické napadnutie súperovho hráča v prerušenej hre zozadu“ – na konci tohto článku nájdete opäť archívne video kde je celá potýčka až dvakrát. Aj pri maximálnej snahe o objektívnosť sa mi nepodarilo nájsť Valáškovo napadnutie zozadu.

- „Argument odvolávajúceho sa, že mu nebola udelená červená karta rozhodcami zápasu nie je dôvodom na neudelenie trestu Disciplinárnou komisiou.“ – nikto z klubu ŽFA Žirafa Žilina a ani potrestaný hráč sa nevyjadrovali k tomu, prečo bol trest uložený. Problém je v tom, že Valášek ani len netušil, že jeho strkanie bude predmetom riešenie DK, vzhľadom k faktu, že v zápase nebol zo strany rozhodcov vôbec potrestaný.

- „OK OL síce zvažovala aj možnosť preklasifikovania správania sa hráča do inej kategórie než do kategórie telesného napadnutia, hlasovaním nakoniec rozhodla, že v danom prípade by takýto krok nebol správny.“- ak incident medzi Balážikom s Ďuratným bol dodatočne preklasifikovaný na nešportové správanie resp. hrubé nešportové správanie (u Ďuratného dokonca z telesného napadnutia, zápis rozhodcov o stretnutí), v čom bol závažnejší počin Valáška, keď aj OK váhala či nezmeniť jeho kategorizáciu z telesného napadnutia, o ktorej rozhodla DK? Na základe akého kľúča bol potrestaný iba Valášek, keď do potýčky boli zapojení napr. aj hráči z lavičky?

- „Takýto prejav hrubého nešportového správania bez akéhokoľvek náznaku vyprovokovania druhou stranou...,“- veľmi nešťastná formulácia. O vetu skôr uvažuje OK nad zmenou klasifikácie Valáškovho prehrešku z telesného napadnutia zrejme do miernejšej kategórie a bezprostredne potom, tá istá OK píše o jeho previnení ako o hrubom nešportovom správaní. Poviete si, že je to iba hra na slovíčka. Avšak v týchto slovíčkach je schovaná výška sadzieb v Disciplinárnom poriadku a rozdiel je markantný. Pre kategóriu Hrubého nešportového správania sú sadzby v rozsahu 2 až 5 zápasov, ale v prípade Telesného napadnutia (Valášek) sú už hranice od 3 do 9 MESIACOV!!! Čiže OK potvrdila rozhodnutie DK, ktorá Valáška zaradila do kategórie Telesného napadnutia ale sama svojej zápisnici neváha použiť formuláciu o hrubom nešportovom správaní.

- „Čo sa týka výšky trestu, táto nie je určovaná samotnou Disciplinárnou komisiou, pokiaľ príslušná komisia nevezme do úvahy poľahčujúce, či priťažujúce okolnosti.“ – práv hráča, ktoré flagrantným spôsobom pošliapala DK, sa žiaľ nezastala ani OK. Na Valáškov trest ani nemohli byť zohľadnené poľahčujúce okolnosti, o ktorých hovorí Článok 22 Disciplinárneho poriadku Open Ligy – Poľahčujúce okolnosti. Zo siedmych možností tak Valášek nemohol využiť napr. b/ pred previnením sa správal slušne, d/ prejavil úprimnú ľútosť, f/ napomáhal pri objasnení svojho previnenia, alebo g/ iné objektívne dokázateľné skutočnosti. Previnilec nemohol využiť ani jednu z možností, lebo on ani klub, netušili, že sa ním bude zaoberať DK. Pričom už pri súčasnom použití minimálne dvoch poľahčujúcich okolností môže DK znížiť príslušnú výmeru trestu.

 

Rozhodnutie Odvolacej komisie:

Odvolacia komisia OL v zložení Juraj Ruža (DK SF), Vladimír Škorec (Exekutíva OL, ŠTK SF) a Ivan Záhradový (člen VV Futsal SK-Stred) (ďalej iba “OK OL”) na základe dôslednej analýzy predložených dokumentov a po dôslednom zvážení všetkých okolností prípadu predložila dňa 14.2.2011 Exekutíve OL v prípade odvolania Erika Valáška nasledovné rozhodnutie: V súlade s článkom 28 ods. 2 Disciplinárneho poriadku OL (ďalej iba “DP OL”) sa potvrdzuje rozhodnutie Disciplinárnej komisie OL (ďalej iba “DK OL”) uverejnené v úradnej správe US-OL_17 2010-2011 pod č. 3/17 tretia odrážka.

Odvolacia komisia OL dospela k názoru, že konanie Erika Valáška je nutné charakterizovať ako cielené fyzické napadnutie súperovho hráča v prerušenej hre zozadu s cieľom vzniknutý stav neriešiť, naopak fyzickým násilím si vybudovať rešpekt na ihrisku. OK OL síce zvažovala aj možnosť preklasifikovania správania sa hráča do inej kategórie než do kategórie telesného napadnutia, hlasovaním nakoniec rozhodla, že v danom prípade by takýto krok nebol správny. Takýto prejav hrubého nešportového správania bez akéhokoľvek náznaku vyprovokovania druhou stranou je viac ako neprístupný, neospravedlniteľný a nemôže mať v tomto športe svoje miesto. Argument odvolávajúceho sa, že mu nebola udelená červená karta rozhodcami zápasu nie je dôvodom na neudelenie trestu Disciplinárnou komisiou. DK OL začala konanie v danom prípade na základe článku 14 ods. 1 písm. c) DP OL odôvodnene a správne. Čo sa týka výšky trestu, táto nie je určovaná samotnou Disciplinárnou komisiou, pokiaľ príslušná komisia nevezme do úvahy poľahčujúce, či priťažujúce okolnosti. Výška trestu vyplýva výlučne z ustanovení Disciplinárneho poriadku schváleného riadiacimi orgánmi pred začiatkom príslušnej súťaže. V prípade disciplinárneho konania vo veci Erika Valáška nebol porušený DP OL, tzn. konkrétnej klasifikácii priestupku bol priradený konkrétny trest v súlade s DP OL.

Členovia OK OL: Juraj Ruža, Vladimír Škorec, Ivan Záhradový Dušan Dobšovič, predseda Exekutívy OL

 

Archívne video, rozhovor s trénerom D. Štaffenom, dvakrát v ňom nájdete spomínaných incident na ihrisku:


Doporučenia

Musíš byť prihlásený aby si mohol doporučiť tento obsah.


Diskusia (0)

Zatiaľ tu nie je žiadna diskusia.

Prihlás sa aby si mohol prispievať do diskusie.